12-05-2021

«Φύλλο και φτερό» από τις ιταλικές αρχές, πλοίο της ΜΚΟ «Σώστε τα Παιδιά»

Έρευνα της αστυνομίας και της ιταλικής ακτοφυλακής στο εσωτερικό του πλοίου Von Hestia, της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά», ξεκίνησε στο λιμάνι της Κατάνης της Σικελίας. Το πλοίο παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στην κεντρική Μεσόγειο και όπως διέρρευσε, τους περασμένους μήνες, με το πλήρωμά του εργάσθηκε και ένας αστυνομικός ο οποίος κράτησε μυστική την ταυτότητά του.

Η σημερινή έρευνα, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, αποφασίσθηκε από την εισαγγελία της πόλης Τράπανι της Σικελίας, η οποία εδώ και μήνες ασχολείται με κινήσεις και άτομα που θεωρείται ότι ευνοούν την παράτυπη μετανάστευση.

Τις περασμένες εβδομάδες, ο καπετάνιος του πλοίου Von Hestia πληροφορήθηκε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του και σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, άνδρες της ιταλικής αστυνομίας κατάσχεσαν από το πλοίο ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι «είναι πιθανό να αποδειχθούν χρήσιμοι για την συνέχιση της όλης έρευνας».

«Οι έρευνες στο πλοίο Von Hestia δεν αφορούν εμάς»

Σε ανακοινωθέν της ΜΚΟ σχετικά με την έφοδο, αναφέρεται ότι η όλη έρευνα, στην παρούσα φάση δεν την αφορά, και ότι σχετίζεται με άτομα που δεν ανήκουν στην οργάνωση. Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι διακόπτει τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο, «όπως είχε ήδη αποφασιστεί, λόγω της μείωσης των μεταναστευτικών ρευμάτων».

Στο ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι «η οργάνωση σεβάστηκε πάντα τον νόμο, καθ΄όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών», και γίνεται και πάλι σαφές ότι η «Save the children» δεν έχει λάβει καμία κλήση σε απολογία από την ιταλική δικαιοσύνη.

«Η αποστολή μας πραγματοποιείται πάντα μόνο βάσει της υπέρτατης ανάγκης να μπορούν να σώζονται ανθρώπινες ζωές», καταλήγει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ