14-05-2021

Ρωσία: Άνδρας εισέβαλε σε ραδιοφωνικό σταθμό και μαχαίρωσε στον λαιμό δημοσιογράφο

Ένας άνδρας εισέβαλε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας» στη Ρωσία, και μαχαίρωσε στον λαιμό τη δημοσιογράφο Tatiana Felgengauer η οποία έκανε εκείνη την ώρα εκπομπή.

Η 32χρονη ρεπόρτερ διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Μετά το τέλος της επέμβασης μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως δήλωσε ο διευθυντής των πρώτων βοηθειών της κλινικής Σκλιφασόφσκι, Σεργκέι Πέτρικοφ, η κατάστασή της κρίνεται σταθερή. Νωρίτερα ο αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης του ραδιοσταθμού, Σεργκέι Μπούντμαν, δήλωσε ότι «η κατάστασή της είναι σοβαρή… αύριο οι γιατροί θα μπορέσουν να ορίσουν την περαιτέρω στρατηγική θεραπείας της».

«Φαίνεται πως είχε στόχο ειδικά» αυτή τη νέα γυναίκα, «Υπήρχε πολύ αίμα και ήταν σε κατάσταση σοκ», δήλωσε μάρτυρας στους δημοσιογράφους.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από την ασφάλεια του σταθμού.

«Δεν έχουμε καμία ιδέα ποιος είναι αυτός ο άνδρας», είπε, διευκρινίζοντας πως «συνελήφθη» από την ασφάλεια του κτιρίου που τον παρέδωσε στην αστυνομία.
Σύμφωνα με τις δυνάμεις της τάξης, ο επιτιθέμενος ήταν πολίτης μιας ξένης χώρας, «αλλά δεν ξέρουμε ποιας», δήλωσε ο Βενεντίκτοφ.

«Δεν είπε τίποτα όταν της επιτέθηκε», διευκρίνισε ο διευθυντής σύνταξης του ραδιοσταθμού, ο οποίος πρόσθεσε πως όλοι οι συνάδελφοί του τελούν σε κατάσταση «σοκ».

Η Felgengauer παρουσιάζει μία πολιτική εκπομπή και είναι στο ραδιόφωνο από το 2005.

Σύμφωνα με την Olga Bychkova, υπεύθυνη προσωπικού του ραδιοφωνικού σταθμού, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό, δήλωσε πως ο δράστης χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού για να περάσει την ασφάλεια του κτιρίου και πρόσθεσε πως κατά την προσπάθεια σύλληψής του τραυμάτισε έναν φύλακα στο χέρι.

Η «Ηχώ της Μόσχας» είναι ένα αρκετά δημοφιλές πολιτικό μέσο στη Ρωσία που δίνει βήμα σε πολιτικούς από όλους τους χώρους.

Ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού είναι μια εταιρία συμμετοχών ΜΜΕ της οποίας ο τελικός έλεγχος ανήκει στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom. Ωστόσο δίνει φωνή σε δημοσιογράφους και σχολιαστές οι οποίοι είναι πολύ επικριτικοί προς το Κρεμλίνο και τους συμμάχους του.

Εκπρόσωπος του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας Αλεξάντερ Κουρενόι έγραψε στο Facebook πως η επίθεση είναι μία αποτρόπαιη πράξη. Είπε πως διαβεβαίωσε τους διευθυντές του σταθμού πως η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο επιτιθέμενος, ο Μπορίς Γκριτς, είναι ισραηλινός πολίτης. Η ισραηλινή πρεσβεία στη Μόσχα ελέγχει τα στοιχεία του και καταδίκασε, όπως αναφέρει ο ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας, την επίθεση κατά της Τατιάνας Φελγκενγκαουερ δηλώνοντας ότι θεωρεί ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Novaya Gazeta, ο δράστης κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του έκανε αναφορές σε τηλεπαθητικές επαφές και «φωνές που άκουγε μετά τις εκπομπές της Τατιάνα Φελγκενγκάουερ».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχεται επίθεση ένας δημοσιογράφος του ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας», είπε ο Βενεντίκτοφ. Μια άλλη δημοσιογράφος και παρουσιάστρια σε αυτό τον ραδιοσταθμό, η Γιούλια Λατίνινα, δήλωσε φέτος πως αναγκάστηκε να φύγει από τη Ρωσία, έπειτα από σειρά επιθέσεων εναντίον του σπιτιού της και του αυτοκινήτου της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων, 58 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Ρωσία από το 1992.

Πληροφορίες: RT,  AΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ