20-02-2021

Βόρεια Κορέα και Τουρκία στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

  • Στις Βρυξέλλες ξεκινάει σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής
  • Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες από Ουάσιγκτον
  • Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες

Η κατάσταση τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Βόρεια Κορέα αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το σημερινό δείπνο στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Να τερματίσει η Βόρεια Κορέα τα προγράμματα για απόκτηση πυραύλων

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απαιτήσουν η Βόρεια Κορέα να τερματίσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής.

Η ανακοίνωση, η οποία θα δημοσιοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, αφού οι ηγέτες συζητήσουν σχετικά, θα ακολουθήσει τις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της Ε.Ε. να επιβληθούν στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Δευτέρας.

Οι κυρώσεις αυτές είναι ακόμη πιο αυστηρές από εκείνες που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέψει την Πιονγκγιάνγκ να «εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο».

Ακόμη, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα σημειώσουν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων, χωρίς να διευκρινίσουν ποια θα είναι αυτά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενδέχεται να πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων σε κράτη εκτός Ε.Ε. τα οποία συνεχίζονται να συναλλάσσονται με την Πιονγκγιάνγκ.

Μεταξύ άλλων κυρώσεων, η Ε.Ε. αποφάσισε πλέον να απαγορεύσει τις πωλήσεις πετρελαίου και υποπροϊόντων του στη Βόρεια Κορέα, μολονότι το μέτρο αυτό έχει κυρίως συμβολική σημασία και σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν κράτη που έχουν εκτενέστερες εμπορικές σχέσεις με τη χώρα αυτή να μιμηθούν το παράδειγμα των ευρωπαίων.

Η Κίνα και η Ρωσία προβάλλουν αντίσταση στην επιβολή πλήρους απαγόρευσης των εξαγωγών αργού στη Βόρεια Κορέα.

Η Ε.Ε. έχει αποφασίσει την επιβολή πλήρους απαγόρευσης κάθε επιχειρηματικής συναλλαγής με τη Βόρεια Κορέα.

Το ζήτημα της Τουρκίας

Ακόμη για το ζήτημα της Τουρκίας, δεν αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο αναζητείται μια «ισορροπία» μεταξύ των εργαλείων πίεσης που έχει στη διάθεσή της η Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Τουρκία και την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία ένας σημαντικός εταίρος.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία καλεί με ανακοίνωσή της από τις Βρυξέλλες τους ηγέτες να «καταδικάσουν τη βίαιη και παρατεταμένη καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων στην Τουρκία».

Σημειώνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί από την Ουάσιγκτον απευθείας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου

• 14:00-14:45 Αφίξεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.
• 15:00-19:00 Σύνοδος εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
• 19:30-22:30 Δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου

• 08:00-08:45 Αφίξεις των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.
• 09:00-10:30 Πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ