18-02-2021

Τις θετικές προοπτικές στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία αναγνωρίζουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ

Εκτενή ρεπορτάζ και αφιερώματα πραγματοποίησαν τα διεθνή ΜΜΕ, ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις ΗΠΑ, και κυρίως για την συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε επίσης: Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη, ο απολογισμός των συνομιλιών Τραμπ – Τσίπρα

Οι Times της Νέας Υόρκης και το AP αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Τραμπ χαιρετίζει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, υπογράμμισε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Δείτε επίσης: Τραμπ: Λύση για το χρέος – Τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα (video)

Τα δημοσιεύματα προσθέτουν πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα σχετικά με την άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο. Από την πλευρά του, ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει σημειώσει οικονομική πρόοδο «αφήνοντας πίσω το οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στην κρίση». Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «σημαντικότερες από ποτέ», επισημαίνει η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα Washington Post τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Δείτε επίσης: Το Τweet του Τραμπ για τον Τσίπρα

Συναντώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε «περάσει πολλά» κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου της οικονομικής κρίσης, αλλά υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερά στο πλευρό της, καθώς η χώρα εφαρμόζει πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους της. «Ο αμερικανικός λαός στέκεται δίπλα στον ελληνικό λαό, καθώς ανακάμπτει από την οικονομική κρίση, που έπληξε πρόσφατα το έθνος τους», δήλωσε ο Ντ. Τραμπ μαζί τον Αλ. Τσίπρα στο Rose Garden.

Ακόμα, είπε: «Μια ισχυρή και ακμάζουσα Ελλάδα προσφέρει τεράστια ευκαιρία για το αμερικανικό εμπόριο, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Δείτε επίσης: Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο (video)

Στο μεταξύ, το Reuters αναδημοσιεύει το tweet του Προέδρου Τραμπ, στον επίσημο λογαριασμό του: «Ήταν μεγάλη μου τιμή να υποδεχθώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο σήμερα!»

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σε νέο ρεπορτάζ του, σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η ροή επενδυτικών κεφαλαίων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι το άνοιγμα στις αγορές και η απαλλαγή από την βοήθεια των δανειστών. Ήδη, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι Αμερικανοί επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ενώ αναφορά γίνεται, ως παράδειγμα, στην πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με τον Endy Zemenides (σ.σ. Έντι Ζεμενίδης), εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leadership Council, αρκετοί επενδυτές συναντήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις προηγούμενες μέρες προκειμένου να διερευνήσουν την πιθανότητα επενδύσεων στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Η ερώτηση για τον «διαβολικό» Τραμπ και το αστείο του προέδρου των ΗΠΑ

Επίσης, στο ρεπορτάζ της Wall Street Journal υπογραμμίζεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ελάφρυνση του χρέους.

Ενδιαφέρον και από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, ο Guardian έκανε ζωντανή κάλυψη της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον: Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Δείτε επίσης: Στον Λευκό Οίκο ο Τσίπρας – «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα», είπε ο Τραμπ (video)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα «έχει περάσει πολλά» κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας περιόδου της οικονομικής κρίσης και δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερές στην υποστήριξή τους εφόσον η χώρα εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, επικεντρώθηκαν στις οικονομικές σχέσεις, στην ενέργεια και στην άμυνα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ