18-02-2021

Έρευνα Ευρωκοινοβουλίου: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για Θεσμούς, μετανάστευση και ανεργία

  • Το Parlemeter ερευνά πώς βλέπουν οι πολίτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινοβούλιο
  • Το 64% δηλώνει ότι η χώρα του έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ε.Ε.
  • Η γνώμη των ελλήνων πολιτών

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ε.Ε., καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δρα για να τους προστατεύσει από τις μεγάλες απειλές.

Από την πλευρά τους οι περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται ότι η φωνή τους δεν μετράει στην Ευρώπη, ότι τα κύρια ζητήματα που τους απειλούν είναι η ανεργία, η φτώχεια και η μετανάστευση, στα οποία και χρειάζονται προστασία από την Ε.Ε.

Τα στοιχεία αυτά έδειξε η δημοσκόπηση του Ευρωκοινοβουλίου «Parlemeter», που πραγματοποιήθηκε στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017.

Η γνώμη των Ελλήνων

Οι μισοί περίπου Έλληνες (48%) θεωρούν πως η χώρα συνολικά κέρδισε από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., σε σχέση με 64% για το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.

Ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 4% τον τελευταίο χρόνο, το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν ωφελήθηκε (46%) σημείωσε αύξηση κατά 6%.

Οι τομείς που οι Έλληνες πιστεύουν πως η χώρα ωφελήθηκε περισσότερο είναι η ειρήνη και η ενίσχυση της ασφάλειας (49%), η ισχυρότερη διεθνής παρουσία (42%) και η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, τομείς στους οποίους οι θετικές γνώμες υπερτερούν κατά πολύ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Βελτίωση κατά 4% στις θετικές γνώμες για την συμμετοχή της Ελλάδος στην Ε.Ε. σε σχέση με την έρευνα του Μαρτίου 2017, αλλά με 38% θετικές γνώμες υπολείπεται σημαντικά με το 57% στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.

Μεγάλη πάντως υποχώρηση 11% στις αρνητικές γνώμες στην Ελλάδα, σε σύγκριση με 2% υποχώρηση στο σύνολο.

Αντιθέτως, ενώ το 36% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν πως η Ένωση συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 23%.

Οι περισσότεροι Έλληνες αισθάνονται πως η φωνή τους δεν μετράει ούτε στην Ε.Ε. (76%), ούτε στην πατρίδα τους (75%).

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν πως η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε. αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 5% (με αντίστοιχη μείωση κατά 8% των Ελλήνων που πιστεύουν πως δεν μετράει), ενώ στάσιμο έμεινε το ποσοστό που πιστεύει πως η φωνή τους δεν μετράει στην Ελλάδα.

Ενώ μόλις το 27% των Ελλήνων έχει θετική γνώμη για την εικόνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 53% θέλει να διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο.

Το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν θετική γνώμη για το ΕΚ αυξήθηκε κατά 10% από τον Μάρτιο του 2017.

Οι Έλληνες ζητούν από την Ε.Ε. να τους προστατεύσει κατά προτεραιότητα από την ανεργία (83%), τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (75%) και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (50%), ενώ προκρίνουν ως προτεραιότητες την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων (59%), της ευημερίας (54%), των συντάξεων (49%) και των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (44%).

Οι Έλληνες επιθυμούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων (67%) και της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (57%) και να διευκολύνει νέους τρόπους για την προώθηση της οικονομίας και της ανάπτυξης (36%).

Τέλος, για τους Έλληνες οι αξίες που κατά προτεραιότητα πρέπει να υπερασπισθεί το ΕΚ είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (64%), η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. (52%) και η αλληλεγγύη της Ε.Ε. με τις φτωχές χώρες του κόσμου (30%).

Θετική η συμμετοχή στην Ε.Ε.

Το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θεωρούν πως η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 64%, αριθμός αυξημένος κατά 4% συγκριτικά με το 2016.

Η πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι θετική για τη χώρα του, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Parlemeter και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ποσοστό αυτό φθάνει το 57%, αγγίζοντας τα αντίστοιχα ποσοστά που σημειώθηκαν πριν την κρίση. Το 47% των πολιτών αισθάνεται ότι η φωνή του μετράει στην Ε.Ε., ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που σημειώθηκε από τις Ευρωεκλογές του 2009.

Θετική γνώμη για το Κοινοβούλιο

Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ουδέτερη εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 42%, ενώ το 33% έχει θετική εικόνα, 8% περισσότερο μέσα σε ένα χρόνο.

Το ποσοστό που έχει αρνητική εικόνα μειώθηκε κατά επτά μονάδες, στο 21%.

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (55%) δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, ενώ το 47% πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον.

Οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Ε.Ε.

Η έρευνα που διεξήχθη το Μάρτιο του 2017 είχε ήδη αναδείξει πως οι πολίτες είναι ενήμεροι ότι η Ε.Ε. δρα για λογαριασμό τους σε θέματα που θεωρούν σημαντικά.

Με βάση αυτή την αναγνώριση της δράσης της Ε.Ε., το ενδιαφέρον για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει υψηλό, στο 57%, δείχνοντας μια κλιμακούμενη αύξηση μέσα στον χρόνο.

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν η Ε.Ε. να τους προστατέψει από ορισμένες απειλές. Όταν ρωτήθηκαν για το ποιες είναι αυτές οι απειλές οι πολίτες ανέφεραν την τρομοκρατία (58%), την ανεργία (43%), τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (42%) καθώς και τη μη ελεγχόμενη μετανάστευση (35%).

Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων ανέφεραν την κλιματική αλλαγή (23%), τον θρησκευτικό ριζοσπαστισμό (23%), την ένοπλη σύγκρουση (21%), τον πολιτικό εξτρεμισμό (20%), την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών (10%), τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, την κοινωνική απόρριψη και τις απειλές που αφορούν τα προσωπικά τους δεδομένα (9% καθεμιά από τις απαντήσεις).

Προάσπιση δικαιωμάτων

Οι πολίτες περιμένουν από την Ε.Ε. να διαφυλάξει θεμελιώδη δικαιώματα (44%), το δικαίωμα στη μετακίνηση, τη δουλειά και την εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη (36%), τα εργατικά δικαιώματα (34%) , το δικαίωμα στην επαρκή συνταξιοδότηση (34%) και την οικονομική ευημερία (33%). Επίσης θεωρούν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα (56%), την ελευθερία του λόγου (34%) και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων (32%).

Προώθηση πολιτικών

Οι πολίτες πιστεύουν πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να υποστηρίξει δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (41%), της τρομοκρατίας ( επίσης 41%) και της ανεργίας στους νέους (31%).

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ