07-03-2021

«Το Ιράν θα σκίσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ», τόνισε ο Χαμενεΐ

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα τηρήσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα εφόσον και οι άλλες χώρες που την έχουν υπογράψει τη σέβονται, όμως «θα την σκίσει», αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν, μετέδωσε η κρατική ιρανική τηλεόραση.

Ο Χαμενεΐ χαιρέτισε τη στήριξη των Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας και Ε.Ε., όμως τόνισε ότι δεν αρκεί. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει θέση για τα πρακτικά μέσα που έλαβε η Αμερική», επεσήμανε. Αν ο Τραμπ ακυρώσει τη συμφωνία, «το Ιράν θα την σκίσει».

Εξάλλου, κατήγγειλε «τους λίβελους και τις φλυαρίες» του Τραμπ.

«Δεν θέλω να χάσω τον χρόνο μου για να απαντήσω στους λίβελους και τις φλυαρίες του άξεστου αμερικανού προέδρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα, παρά την πίεση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να το αναστείλει.

«Πρέπει να αποφεύγουν να επεμβαίνουν στο αμυντικό μας πρόγραμμα», δήλωσε. «Ρωτάνε γιατί το Ιράν έχει πυραύλους. Εσείς γιατί έχετε πυραύλους; Γιατί έχετε πυρηνικά όπλα;», διερωτήθηκε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ