19-02-2021

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία στοιχεία για τους συλληφθέντες εργαζόμενους στα αμερικανικά προξενεία

Μια αμερικανική αποστολή έχει ζητήσει από την Τουρκία πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τους δύο υπαλλήλους προξενείων της, η σύλληψη των οποίων έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών και την αναστολή των υπηρεσίων έκδοσης βίζας, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk.

Δύο Τούρκοι που εργάζονταν σε αμερικανικά προξενεία συνελήφθησαν φέτος: Τον Μάιο ένας διερμηνέας του αμερικανικού προξενείου στα Άδανα και πριν δύο εβδομάδες ένας εργαζόμενος στην αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών (DEA) στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, η τουρκική αστυνομία θέλει να ανακρίνει και έναν τρίτο εργαζόμενο στην Κωνσταντινούπολη. Η σύζυγός του και η κόρη του κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τις φερόμενες σχέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε αμερικανούς αξιωματούχους ότι του προσέφεραν καταφύγιο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το HaberTurk μετέδωσε ότι η αμερικανική αποστολή που έφτασε στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα έχει θέσει τέσσερις όρους για να επιλυθεί η κρίση με τις βίζες, μεταξύ αυτών και την παροχή πληροφοριών από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες που διεξάγονται εις βάρος των εργαζόμενων στα αμερικανικά προξενεία, αλλά και στοιχεία σχετικά με τον Μετίν Τοπούζ, τον εργαζόμενο στη DEA, και τον άλλο υπάλληλο του προξενείου που αναζητείται.

Ωστόσο, το CNN Turk μετέδωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα δεχθεί όρους για την έναρξη των συζητήσεων για την επίλυση της κρίσης με τις βίζες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ