13-05-2021

Η Βιβλιοθήκη των Λαθών της… οικονομίας στο Εδιμβούργο (εικόνες)

Οι ειδικοί σε οικονομικά θέματα υποστήριζαν ότι ξέρουν πολύ καλά τι έκαναν το 1920, αλλά και το 2008. Όμως, ούτε ένας δεν μπορούσε να διορθώσει τη σειρά λαθών που οδήγησε, και στις δύο περιπτώσεις, στην κατάρρευση (σχεδόν) την παγκόσμιας οικονομίας.

Για να αποφευχθούν μελλοντικές χρηματοοικονομικές καταστροφές, μια βιβλιοθήκη στο Εδιμβούργο συγκέντρωσε μια συλλογή οικονομικής φιλολογίας με στόχο να εκπαιδευθεί η επόμενη γενιά οικονομολόγων.

Έμπνευση για τη «Βιβλιοθήκη των Λαθών» στάθηκε η ύφεση του 2008, το τέλειο παράδειγμα – σύμφωνα με τους υπευθύνους της βιβλιοθήκης – για το πώς «έξυπνοι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν χαζά πράγματα».

Η βιβλιοθήκη προβάλλει την άποψη ότι οι οικονομικοί αλγόριθμοι δίνουν μια λάθος αίσθηση αντικειμενικότητας, καθώς και το ότι το να δείχνουμε εμπιστοσύνη σε αυτά τα ατελή μοντέλα είναι η τέλεια συνταγή για την καταστροφή.

Η συλλογή βιβλίων που φιλοξενεί η βιβλιοθήκη δίνει στους αναγνώστες την ευκαιρία να στραφούν στην ιστορία των χρηματοοικονομικών, για να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος. Και να μάθουν να μην βασίζονται στο πώς θα λειτουργούσαν, θεωρητικά, τα οικονομικά έχοντας κάνει μη ρεαλιστικές υποθέσεις.

Η αποστολή της βιβλιοθήκης – ναι, κάθε βιβλιοθήκη έχει μία αποστολή – είναι να προσφέρει στους φοιτητές του πανεπιστημίου μια μεγαλύτερης ακρίβειας εκπαίδευση στα οικονομικά. Μια ολιστική κατανόηση της ιστορίας των χρηματοοικονομικών και μια γεύση του πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τα βιβλία ως εργαλείο για να εμποδίσουν μια επερχόμενη ύφεση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ