21-01-2021

Ο Τραμπ παρουσίασε το πλαίσιο φορολογικής μεταρρύθμισης – Τα κύρια σημεία του

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε το πλαίσιο φορολογικής μεταρρύθμισης, με κεντρικά σημεία την μείωση της φορολογίας, αλλά και την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή, ως μια «ιστορική ευκαιρία» στην διάρκεια ομιλίας του, σχολιάζει το CNN.

«Πρόκειται για ιστορική ευκαιρία και υποθέτω ότι είναι κάτι στο οποίο μπορώ να πω ότι είναι καλός. Περίμενα γι’ αυτό πολύ καιρό. Θα μειώσουμε τους φόρους για την μεσαία τάξη και θα απλοποιήσουμε τον φορολογικό κώδικα, ώστε να είναι πιο δίκαιος για τον μέσο Αμερικανό. Παράλληλα, θα φέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίας και τον πλούτο που έχουν μεταφερθεί εκτός της χώρας μας, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι αυτό έγινε για καλό».

Ο πρόεδρος Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες έχει δραστηριοποιηθεί προωθώντας το φορολογικό νομοσχέδιο και εκμεταλλευόμενος την δημόσια πίεση που έχει καλλιεργηθεί από την μακροχρόνια αναμονή, γύρω από το ζήτημα αυτό.

Κατά την ομιλία του στην Ιντιανάπολις, που είναι η πρωτεύουσα της πολιτείας Ιντιάνα, προχώρησε στην δημοσιοποίηση συγκεκριμένων αριθμών, προκειμένου να υποστηρίξει τον πολιτικό και οικονομικό ισχυρισμό του για την ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ. Έτσι, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας εισοδήματος από επτά σε τρία (12%, 25% και 35%), ενώ θα διπλασιαστεί η βασική μείωση για τους παντρεμένους και τους ελεύθερους στα 24.000 και 12.000 δολάρια αντίστοιχα. Παράλληλα, θα μειωθεί η φορολογία των εταιρικών κοινοπραξιών στο 20%, ενώ θα καταργηθεί ο φόρος ακίνητης περιουσίας, μεταξύ άλλων προτάσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να προωθήσει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για την φορολογική μεταρρύθμιση ως ένα πακέτο μέτρων που θα ωφελήσει οικονομικά την μεσαία τάξη, τους αμερικανούς εργαζόμενους, αλλά και την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, υποστήριξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει δεν είναι υπέρ των πλουσίων στις ΗΠΑ, όπως είναι ο ίδιος, καθώς θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές και «παραθυράκια» για την κατηγορία αυτή των αμερικανών φορολογουμένων.

«Δεν είναι καλό για μένα, πιστέψτε με», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ είναι ο πρώτος πρόεδρος στα τελευταία 40 χρόνια, που δεν έχει δημοσιοποιήσει τις φοροαπαλλαγές του.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι λευκοί και πλούσιοι «που έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις» μπορούν να το αποκαλέσουν όπως θέλουν. Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθήσει, καθώς ο ίδιος «θα πράξει το σωστό».

Σύμφωνα με την πρόταση του Τραμπ, το υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης μειώνεται από το 39,5% που είναι σήμερα σε 35%, ενώ υπάρχει το περιθώριο για τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου να διαμορφώσουν έναν τέταρτο συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος, ισχυρίστηκε πως η φορολογική μεταρρύθμισε θα πλήξει το πορτοφόλι του, φαίνεται σίγουρο ότι θα ωφελήσει την δημοτικότητά του.

«Αυτό που είναι καλό για μένα, για την προεδρία μου και την υστεροφημία μου, είναι όλα να εξελιχθούν με διαστημική ταχύτητα. Αυτό είναι καλό για μένα και είναι καλό για τον καθένα. Κι αυτό νομίζω ότι θα συμβεί. Πολλοί πλούσιοι νιώθουν το ίδιο, πιστέψτε με», τόνισε ο Τραμπ.

Παράλληλα, με τα θετικά οφέλη για την μεσαία τάξη, ο πρόεδρος Τραμπ, δίνει έμφαση και στα οφέλη που θα έχουν από την φορολογική μεταρρύθμιση οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Πέραν από την μείωση της φορολογίας των εταιρικών κοινοπραξιών σε ποσοστό «όχι μεγαλύτερο του 20%», η πρόταση του Τραμπ προβλέπει οφέλη για τις επιχειρήσεις που θα μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους εντός των ΗΠΑ και θα αποφασίζουν να φέρουν επίσης εντός της αμερικανικής οικονομίας τα κέρδη τους, που υπολογίζονται σε «τρισεκατομμύρια» δολάρια και τα οποία βρίσκονται σήμερα σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους.

«Το φορολογικό πλαίσιο που προτείνουμε θα σταματήσει να τιμωρεί τις αμερικανικές επιχειρήσεις που διατηρούν τα κέντρα διοίκησής τους εντός των ΗΠΑ. Τιμωρούμε τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε αμερικανικό έδαφος. Όταν οι επιχειρήσεις μας μεταφέρονται σε άλλες χώρες, είναι οι εργαζόμενοί μας που πληρώνουν το τίμημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, αλλά και ένα θετικό οικονομικό όφελος για την αμερικανική οικονομία στο σύνολό της. Παράλληλα, ο φόρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχει οροφή σε ποσοστό 25%, όπως γνωστοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Το πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου καταρτίστηκε μετά από μήνες κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, ηγετικών στελεχών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες ότι επιδιώκει και την υποστήριξη των Δημοκρατικών προκειμένου να ψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Τον αμερικανό πρόεδρο, στην ομιλία του στην Ιντιάνα, συνόδευε ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Τζον Ντόνελι, ο οποίος εκλέγεται στην πολιτεία και θα είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, το 2018. Ο Τραμπ δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το γεγονός αυτό, δίνοντας έμφαση στο δίλημμα για τον Γερουσιαστή να υποστηρίξει την φορολογική μεταρρύθμιση ή στην αντίθετη περίπτωση να θέση σε κίνδυνο την επανεκλογή του. «Εάν ο Γερουσιαστής Ντόνελι δεν το εγκρίνει -καθώς όπως ξέρετε βρίσκεται στην άλλη πλευρά- τότε, θα έρθουμε εδώ και θα πραγματοποιήσουμε προεκλογική εκστρατεία εναντίον του σε τέτοιο μέγεθος που δεν θα το πιστεύετε. Νομίζω όμως, ότι θα το εγκρίνουν. Νομίζω ότι θα έχουμε αρκετούς Δημοκρατικούς που θα μας ακολουθήσουν, καθώς αυτό είναι το σωστό», τόνισε απευθυνόμενος στο Ντόνελι, ο Τραμπ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – CNN)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ