19-01-2021

ΕΤΕπ: Ένα δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ»

Χρηματοδοτήσεις ύψους ενός δισ. ευρώ, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν δοθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», τονίζουν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΤΕπ.

Όπως σημειώνουν μάλιστα οι ίδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα μέσου μεγέθους της ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ.

Το 2016, η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ 5ετίας στις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, καθώς οι υπογραφές χρηματοδοτήσεων έφτασαν τα 1,52 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις τα 1,42 δισ. ευρώ. Το 2017 αναμένεται μάλιστα να καταγραφεί και νέο ρεκόρ τόσο για υπογραφές χρηματοδοτήσεων όσο και για την εκταμίευση, με τα συνολικά ποσά να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι από το πακέτο Γιούνκερ δόθηκε χρηματοδότηση ύψους 280 εκ. ευρώ για τα αναπτυξιακά έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την εταιρία Fraport. Με την μόχλευση μάλιστα το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τα 400 εκ..

Πρόσφατα επίσης, η ΕΤΕπ χρηματοδότησε ένα μέρος των επενδυτικών σχεδίων της COSMOTE ύψους 150 εκ.. Χρηματοδότησε επίσης την ανάπτυξη αιολικών πάρκων της εταιρίας ΤΕRΝΑ στη Βοιωτία με 24 εκ. ευρώ αλλά και μια start up επιχείρηση επεξεργασίας πιστωτικών καρτών με 25 εκ..

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί η χρηματοδότηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι η Ελλάδα απορροφά τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, για να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τράπεζας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ