21-01-2021

Λεσότο – Νότια Αφρική: Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκε από αξιωματικούς στο γραφείο του

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Λεσότο, στρατηγός Κλοάντλε Μοτσομότσο, σκοτώθηκε σήμερα σε ανταλλαγή πυρών μέσα σε ένα στρατόπεδο του μικρού βασιλείου της νότιας Αφρικής.

Άλλοι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, ο συνταγματάρχης Τέφο Χασάτσι και ο στρατηγός Μπουλάνε Σεσέλε, σκοτώθηκαν επίσης στο επεισόδιο αυτό. Οι δύο στρατιωτικοί “επιχείρησαν να εισβάλουν δια της βίας στο γραφείο του αρχηγού, ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των σωματοφυλάκων (του Μοτσομότσο) και ενός συνεργού τους ο οποίος διέφυγε”, εξήγησε ένας στρατιωτικός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή εκλογών και τη νίκη του 78χρονου Τομάς Ταμπάνε, τρία χρόνια αφότου εξορίστηκε στη Νότια Αφρική μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους του στρατού.

Το Λεσότο, μια περίκλειστη από τη Νότια Αφρική χώρα με δύο εκατομμύρια κατοίκους, έχει μακρά ιστορία αστάθειας, με αλλεπάλληλα στρατιωτικά πραξικοπήματα, το 1986 και το 1991 αλλά και απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης όπως εκείνη του 2014. Πρόκειται για μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου που πλήττεται από υψηλή ανεργία, ελλείψεις σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες αλλά και μια επιδημία AIDS που πλήττει το 23% του πληθυσμού.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ