26-01-2021

Ακόμη ένας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Μεξικό – Στους δέκα έφτασαν οι φόνοι

  • Ο Ρίος 55 ετών εργαζόταν στην εφημερίδα Diario Acayucan
  • Δολοφονήθηκε μαζί με δύο ακόμη ανθρώπους

Ο μεξικανός δημοσιογράφος Καντίντο Ρίος, ανταποκριτής μιας επαρχιακής εφημερίδας της Πολιτείας Βερακρούς, δολοφονήθηκε την Τρίτη, ανακοίνωσαν οι αρχές, ανεβάζοντας σε δέκα τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν φονευθεί στο Μεξικό φέτος.

Ο Ρίος, 55 ετών, που εργαζόταν στην εφημερίδα Diario Acayucan, δολοφονήθηκε μαζί με δύο ακόμη ανθρώπους, σύμφωνα με τον Χόρχε Μοράλες εκτελεστικό γραμματέα της εθνικής επιτροπής προστασίας δημοσιογράφων της Βέρακρους.

Είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του και για τον λόγο αυτό είχε ενταχθεί σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προστασίας δημοσιογράφων.

Ο Ρίος, ένας πρώην διοικητής της αστυνομίας και ένα ακόμη πρόσωπο αγνώστων στοιχείων δέχθηκαν πυροβολισμούς μπροστά από ένα κατάστημα στο χωριό Κοβαρούμπιας. Ο δημοσιογράφος υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Ο Ρίος είχε κάνει πολλές αποκαλύψεις για διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας, ενώ είχε τεταμένες σχέσεις με κάποιους πολιτικούς της Πολιτείας, όπως ο πρώην δήμαρχος της γενέτειράς του Χουεγιάπαν, ο οποίος είχε κάνει απειλές κατά της ζωής του δημοσιογράφου.

Οκτώ Μεξικανοί δημοσιογράφοι και ένας εικονολήπτης από την Ονδούρα που είχε αναζητήσει καταφύγιο στο Μεξικό έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του έτους.

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου για τους δημοσιογράφους, με περισσότερους από 100 να έχουν δολοφονηθεί από το 2000, σύμφωνα με τις οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του λόγου, οι οποίες καταγγέλλουν ότι το 90% των εγκλημάτων αυτών παραμένουν ατιμώρητα.

Μετά το 2006 και τον πόλεμο που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Μεξικού κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Το 2016 καταγράφηκαν 11 δολοφονίες μελών του Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ