28-10-2020

Αυτές είναι οι χώρες με τα φθηνότερα ταξί στον κόσμο

Mε την αύξηση της τιμής της βενζίνης στην Αίγυπτο, τα ταξί αύξησαν τα κόμιστρά τους, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με τη «σημαία» να αυξάνεται, από τις 3,5 στις 5 αιγυπτιακές λίρες, (περίπου 0,25 ευρώ).

Ταξί, Κάιρο

Κι όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα βρετανικού οίκου, που εμπορεύεται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέσω διαδικτύου, του «Carspring», τα ταξί του πολύβοου και μόνιμα μποτιλιαρισμένου Καΐρου, ακόμη και σήμερα, είναι τα φθηνότερα στον κόσμο.
Κι έτσι είναι, αν βέβαια λάβουμε τα στοιχεία κατ’ απόλυτη τιμή και όχι αναλογικά με το εισόδημα των Αιγυπτίων.

Μία μέση διαδρομή στο κέντρο της πόλης (2-3 χιλιομέτρων), δεν στοιχίζει περισσότερο από 10 αιγυπτιακές λίρες, δηλαδή μισό ευρώ.

Αν κάποιος επιβάτης επιθυμεί να μεταβεί, πχ, από το κέντρο του Καΐρου στην Ηλιούπολη (μία απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων), τότε θα κληθεί να πληρώσει περίπου 30 αιγυπτιακές λίρες, δηλαδή κάτι λιγότερο από ενάμιση ευρώ.

Ταξί, Βομβάη

Σύμφωνα με την ίδια βρετανική έρευνα, στην κορυφή των φθηνότερων ταξί στον κόσμο, μετά την Αίγυπτο, συναντούμε την Βομβάη, την Τζακάρτα, το Βουκουρέστι και την Πόλη του Μεξικού.

Στην ίδια έρευνα, που δημοσιεύεται στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», αναφέρονται και πόλεις της αντίπερα όχθης, με τα πιο ακριβά ταξί στον κόσμο, που τα συναντούμε στην Ελβετία και συγκεκριμένα τη Ζυρίχη και τη Γενεύη, ενώ το Τόκυο, η Κοπεγχάγη και το Ελσίνκι ακολουθούν.

Ταξί, Ζυρίχη

Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά ανάμεσα στο φθηνότερο και στο ακριβότερο ταξί στον κόσμο, η έρευνα δείχνει ότι στη Ζυρίχη το ταξί είναι περίπου 17 φορές ακριβότερο από το Κάιρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ