22-01-2021

Τις επόμενες κινήσεις τους στο Κυπριακό συντονίζουν Αθήνα – Λευκωσία

  • Στην Κύπρο βρίσκεται ο Κοτζιάς
  • Συνάντηση με Αναστασιάδη και συμμετοχή στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

Στον βέλτιστο συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών για την «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό, μετά τη διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο Κράν Μοντανά, στοχεύει η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο.

Θα προηγηθεί συνάντηση Κοτζιά – Αναστασιάδη.

Ο κ. Κοτζιάς, κατά την άφιξή του στο νησί, δήλωσε ότι θα συζητηθούν η διάσκεψη για την Κύπρο και αποτελεσματικοί τρόποι για μια μελλοντική διαπραγμάτευση.

Επίσης, θα συζητηθούν ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται πρωτίστως να μην υπάρξει η παραμικρή παρέκκλιση από τη θέση ότι απαράβατος όρος της λύσης του Κυπριακού είναι η κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων μαζί με την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Επίσης, θα εξεταστεί η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών κατά των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Κυπριακό θα απασχολήσει σήμερα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα ενημερωθεί από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. Έσπεν ‘Αιντε και την ειδική του αντιπρόσωπο στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ