30-10-2020

Ο Μακρόν υποσχέθηκε «βαθιά αλλαγή», «δράση» και «αποτελεσματικότητα», από τις Βερσαλίες (εικόνες)

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα «βαθιά αλλαγή», «δράση» και «αποτελεσματικότητα» ως απάντηση «στην ανυπομονησία των Γάλλων», κατά τη μακροσκελή επίσημη ομιλία του ενώπιον του γαλλικού Κογκρέσου, της κοινής συνεδρίασης των βουλευτών και των γερουσιαστών που πραγματοποιήθηκε στα ανάκτορα των Βερσαλλιών.

«Πιστεύω βαθιά πως με τις πρόσφατες επιλογές του, ο λαός μας μάς ζητά να πάρουμε έναν ριζικά καινούριο δρόμο», «να επανασυνδεθούμε με τον πνεύμα της κατάκτησης», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος μετέβη στις Βερσαλίες για να παρουσιάσει τους μεγάλους προσανατολισμούς της πενταετούς προεδρικής θητείας του στους βουλευτές και τους γερουσιαστές.

Σε μια ομιλία-ποταμό, πρότεινε κυρίως να μειωθεί κατά το ένα τρίτο ο αριθμός των γερουσιαστών και των βουλευτών και να τροποποιηθεί ο τρόπος εκλογής του κοινοβουλίου εισάγοντας «μια δόση αναλογικής» ώστε «όλες οι ευαισθησίες να εκπροσωπούνται δίκαια σ’ αυτό».

«Ένα λιγότερο πολυάριθμο κοινοβούλιο, αλλά ενισχυμένο όσον αφορά στα μέσα του, είναι ένα κοινοβούλιο όπου η εργασία ρέει καλύτερα (…) είναι ένα κοινοβούλιο που εργάζεται καλύτερα», δήλωσε ζητώντας «δράση» και «αποτελεσματικότητα» σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας.

Ο Μακρόν υπογράμμισε τη βούλησή του να «ολόκληρώσει» τη μεταρρύθμιση των θεσμών «μέσα σ’ έναν χρόνο από τώρα», ακόμη και θέτοντας τις νέες διατάξεις σε δημοψήφισμα, «αν αυτό είναι απαραίτητο».

«Επιθυμώ να απέχουμε από τα ημίμετρα και τις διακοσημητικές διευθετήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος που θέλει «να αποκαταστήσει ανάμεσα στους Γάλλους και τη Δημοκρατία τη σχέση που διαλύθηκε από τη μηχανική άσκηση της εξουσίας».

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να πείσει «όλους αυτούς που μας εμπιστεύονται με επιφυλάξεις, όλους αυτούς που δεν ψήφισαν. Επίσης όλους αυτούς που ο θυμός και η απογοήτευση μπροστά στην αναποτελεσματικότητα των πολιτικών ηγετών τους οδήγησαν σε ακραίες επιλογές».

Η συνεδρίαση του Κογκρέσου άρχισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σιμόν Βέιλ, επιζήσασας του Ολοκαυτώματος, πεπεισμένης Ευρωπαίας και φεμινίστριας, η οποία πέθανε την Παρασκευή.

Ορισμένες έδρες στο Κογκρέσο των 577 βουλευτών και των 348 γερουσιαστών είναι κενές, κυρίως αυτές των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και των κομμουνιστών κοινοβουλευτικών, που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση. Οι αιρετοί του Γαλλικού ΚΚ (PCF) είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα μπροστά από το δημαρχείο των Βερσαλλιών «για να πουν όχι στην προεδρική μοναρχία».

«Η περασμένη δεκαετία ήταν πολύ σκληρή για την Ευρώπη. Διευθετήσαμε κρίσεις, χάσαμε όμως την πορεία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανήκει στη νέα γενιά ηγετών, να ξαναπάρουν από την αρχή την ευρωπαϊκή ιδέα» εξήγησε, αναφερόμενος παράλληλα στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει τους επόμενους μήνες, για την ευρωπαϊκή επανοικοδόμηση.

«Θα πρέπει να το ομολογήσουμε, είναι άλλωστε εμφανές, ότι η ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση έχει αποδυναμωθεί, εξ’ αιτίας της διογκούμενης γραφειοκρατίας και του αυξανόμενου σκεπτικισμού που απορρέει» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σε μια εποχή που περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη από μια δυνατή Ευρώπη, είναι αποδυναμωμένη όσο ποτέ άλλοτε, από τις διαιρέσεις και τις αμφιβολίες που έχουν εγκατασταθεί στους λαούς μας. Η Ευρώπη είναι ένα σχέδιο ειρήνης, ελευθερίας, προόδου, που το σκέφθηκαν και είχαν το θάρρος να το προχωρήσουν οι προηγούμενες γενιές που έζησαν τους πολέμους».

«Πως είναι δυνατό να ξεχάσουμε σήμερα όλα αυτά», αναρωτήθηκε.

«Πως είναι δυνατό σήμερα απέναντι στις διαιρέσεις, στο Brexit και στα ανεβοκατεβάσματα της ιστορίας, η απάντηση να είναι μια επί πλέον αποδυνάμωση της Ευρώπης; Μια μορφή εγκατάλειψης, που θα είναι ιστορικό λάθος; Το να παραβλέψουμε την Ευρώπη είναι σαν να προδίδουμε τις προηγούμενες γενιές, αυτές που μας επέτρεψαν σήμερα να μιλάμε για την Ευρώπη. Το να μας γίνει συνήθεια να αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη ως ένα τεχνικό εργαλείο, ισοδυναμεί με απάρνηση της ιστορίας μας» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «ανήκει πλέον σε μια νέα γενιά ηγετών να ξαναπάρουν την ευρωπαϊκή ιδέα από την αρχή, όπως ήταν στις ρίζες της, μια πολιτική ιδέα στην ουσία της. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την τυραννία των τεχνοκρατών, να πάρουμε ύψος, μακριά από ατζέντες, ημερολόγια και τους μαιάνδρους της σκληρής προηγούμενης δεκαετίας. Για όσες χώρες η Ευρώπη δεν περιορίζεται σε μια αγορά, αλλά σε ένα χώρο όπου ευδοκιμεί μια συγκεκριμένη ιδέα της ανθρώπινης αξίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτές οι χώρες, θα πρέπει να αναλάβουν ένα αποφασιστικό σχέδιο δράσης και να οργανωθούν σχετικά» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε :

«Ανήκει στη Γαλλία να πάρει πρωτοβουλίες και αυτό θα γίνει τους επόμενους μήνες, χάρις στη δουλειά που έχω ήδη ξεκινήσει ιδιαίτερα με τη συνεργασία της Αγγελα Μέρκελ.
Από τώρα έως το τέλος του χρόνου, παντού στην Ευρώπη θα οργανώσουμε δημοκρατικές συμβάσεις για την επανοικοδόμηση της Ευρώπης με βάση ένα πρωταρχικό πολιτικό πρόγραμμα και με αυτή την πρωταρχική φιλοδοξία που ενώνει τους ανθρώπους. Ο καθένας θα είναι ελεύθερος να συμμετέχει ή όχι» εξήγησε.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν «έχει περάσει η εποχή των επιδιορθώσεων ή των μπαλωμάτων στην Ευρώπη. Θα πρέπει να πάρουμε την Ευρώπη από την αρχή από τις ρίζες και να συμβάλλουμε για να ξαναγεννηθεί η επιθυμία της Ευρώπης. Να μην αφήσουμε το μονοπώλιο των λαών και των ιδεών στους δημαγωγούς και στους εξτρεμιστές, ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη ένα συνδικάτο που διαχειρίζεται τις κρίσεις. Όχι στους ανταγωνισμούς και ακόμα περισσότερο όχι στους πολέμους, αλλά στην ένωση των δυνάμεων. Όχι στην ηγεμονία του ενός ή του άλλου αλλά μέσα σε μια σεβαστή ισορροπία δυνάμεων που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε. Είναι αυτήν την Ένωση που σήμερα έχουμε ανάγκη, γιατί μόνο αυτή είναι ικανή να αντιμετωπίσει την πρόκληση του μοντερνισμού και το κοινό όραμα του ανθρώπου».

Για τον Γάλλο πρόεδρο, οι προκλήσεις του σήμερα για την Ευρώπη του αύριο είναι «η οικολογική μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, ο σύγχρονος ουμανισμός έναντι του φανατισμού, της τρομοκρατίας και του πολέμου. Οι απαντήσεις μας θα είναι μέσα από μια Ευρώπη του πολιτισμού και της καινοτομίας», υπογράμμισε.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)