24-10-2020

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Κογκρέσου για την παρέμβαση Μακρόν στις Βερσαλίες (εικόνες)

Η σύνοδος του γαλλικού Κογκρέσου, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των βουλευτών και των γερουσιαστών στις Βερσαλίες για να ακούσουν την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν, με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος θα θέσει τις «προτεραιότητες» της πενταετούς θητείας του, άρχισε λίγο πριν από τις 15:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, παραμονή των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού.

Αφού ο πρόεδρος του Κογκρέσου Φρανσουά ντε Ριζί (του προεδρικού κόμματος REM, προερχόμενος από τις τάξεις των οικολόγων) κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την είσοδό του στο ημικύκλιο και ανέβηκε αμέσως το βήμα, πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σιμόν Βέιλ.

Αφού υπενθύμισε τη δυνατότητα που προσφέρεται από το Σύνταγμα για μια επίσημη ομιλία του προέδρου ενώπιον του Κογκρέσου, ο αρχηγός του κράτους είπε στην αρχή της ομιλίας του πως «οι ώρες που περνάμε» καθιστούν τη δυνατότητα αυτή «ανάγκη».
Ο πρόεδρος ανακοίνωσε στην αρχή της ομιλίας του πως θέλει να «αλλάξει» τους θεσμούς.

Εμφανίσθηκε ως υποστηρικτής ενός «αποφασιστικού και βαθύ μετασχηματισμού ο οποίος να αποτελέσει μια τομή με τα χρόνια της ακινησίας και τα χρόνια της αναταραχής», εκτιμώντας πως οι Γάλλοι εξέφρασαν στις εκλογές τη «βούληση για μια βαθιά εναλλαγή».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε προηγουμένως γευματίσει στα ανάκτορα των Βρεσαλλιών με τους προέδρους των δύο σωμάτων, τον ντε Ριζί και τον Ζεράρ Λαρσέ, καθώς και με άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους, αν και ορισμένοι δεν προσήλθαν στο γεύμα.
Ορισμένες έδρες στο Κογκρέσο των 577 βουλευτών και των 348 γερουσιαστών είναι κενές, κυρίως αυτές των βουλευτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και των κομμουνιστών κοινοβουλευτικών, που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση. Οι αιρετοί του Γαλλικού ΚΚ (PCF) είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα μπροστά από το δημαρχείο των Βερσαλλιών «για να πουν όχι στην προεδρική μοναρχία», σύμφωνα με μηνύματα στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Μετωπική» Ερντογάν με ΗΠΑ: Δοκιμάζουμε τους ρωσικούς S-400, δε θα ζητήσουμε και άδεια

Μετά το τέλος της ομιλίας του που θα διαρκέσει περίπου μία ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα φύγει από το ημικύκλιο για να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση μεταξύ των κοινοβουλευτικών, χωρίς να ακολουθήσει ψηφοφορία.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)