16-01-2021

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος – Podemos

  • Με εμφανή την βούληση να δημιουργηθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης
  • Τα θέματα στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών

Με εμφανή την βούληση να δημιουργηθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποφευχθούν τα αδιέξοδα του παρελθόντος, που διευκολύνουν μόνον τη δεξιά κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, πραγματοποιείται σήμερα η πολυαναμενόμενη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ και των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας.

Ο Ιγκλέσιας, που έτεινε κλάδο ελαίας στους Σοσιαλιστές από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής του Σάντσεθ, που αποτελεί έναν θρίαμβο απέναντι στην πολιτική των ‘βαρόνων’ του κόμματός του, που πρόσφερε έμμεσο στήριγμα στον Ραχόι, θα προσέλθει στη συνάντηση χωρίς πρόθεση να πιέσει τον Σάντσεθ να συναινέσει σε μία σύντομη κατάθεση πρότασης μομφής και θα συμφωνήσει στις όποιες προτάσεις για κοινοβουλευτική συνεργασία με στόχο την ευρύτερη αντιπολιτευτική πολιτική, όπως σημειώνει η ηλεκτρονική εφημερίδα El Publico.

Άλλωστε, η προηγούμενη τύχη της πρόσφατης μομφής που είχαν καταθέσει οι Podemos, την οποία δεν είχε στηρίξει ο μόλις εκλεγείς στη ΓΓ του PSOE Σάντσεθ, κι η βούλησή του να δώσει εκείνος, ως αξιωματική αντιπολίτευση, τον ρυθμό σε όποιες πρωτοβουλίες εναντίον του Ραχόι, αναγκάζουν τον Ιγκλέσιας σε τακτική αναμονής, καθώς οι παρούσες κοινοβουλευτικές ισορροπίες επιτρέπουν μόνον ευρείες συμμαχίες, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα όποια δράση.

Τα θέματα στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών

Στη σημερινή συνάντηση, τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών αναμένεται να είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού που θα καταθέσει η κυβέρνηση, ως πρώτο βήμα για την ανατροπή της κυβέρνησης Ραχόι, αλλά μεταξύ άλλων και η διατλαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά ( CETA), η διαπραγμάτευση για το ανώτατο όριο των κρατικών δαπανών, το ύψος των συντάξεων και της συμφωνίας για κατώτατο εγγυημένο μισθό, και η παιδική φτώχεια.

Όσο κι αν ο Ιγκλέσιας δείξει σεβασμό στους χρόνους του Σάντσεθ, ο οποίος ακόμη έχει να λύσει αρκετά εσωκομματικά προβλήματα, σήμερα αναμένεται να του ζητήσει να καταψηφίσει μαζί του στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη την κύρωση της CETA από την Ισπανία.

Ο Ιγκλέσιας θα προσπαθήσει, σύμφωνα με την El Publico, να πείσει τον Σάντσεθ να υπαναχωρήσει στην χθεσινή του απόφαση υπέρ της ‘αποχής’ κατά την ψηφοφορία, τονίζοντας του πως μία αρνητική ψήφος στη CETA θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα της ρήξης του με την παλαιοκομματική γραμμή των Σοσιαλιστών, καθώς η προηγούμενη Διοικούσα Επιτροπή τους είχε ταχθεί υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας.

Πηγές προσκείμενες στον ηγέτη των Podemos τονίζουν επίσης πως ο Ιγκλέσιας θα ζητήσει από τον Σάντσεθ να στηρίξει την “πρότασή του για μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων” και θα του θέσει επί τάπητος το θέμα της ενίσχυσης προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, που έχει δηλώσει πως έχει ως προτεραιότητά του ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών, τονίζει η ίδια εφημερίδα.

Αφότου εξελέγη ο Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες μετά βίας έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο, απλώς έχουν ανταλλάξει ορισμένα μηνύματα, διαβιβάζοντας ο ένας στον άλλο την αμοιβαία βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους ενώπιον του κοινού στόχου να ανατρέψουν τον Ραχόι.

O Σάντσεθ εννοεί την προσπάθεια για ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης

Ωστόσο, ο Σάντσεθ εννοεί την προσπάθεια για ανατροπή της δεξιάς κυβέρνησης ως αποτέλεσμα μίας ακόμη ευρύτερης συνεννόησης, που θα περιλαμβάνει το κεντρώο κόμμα των Ciudadanos, με τον ηγέτη των οποίων Άλμπερτ Ριβέρα πρόκειται να συναντηθεί αύριο.

Μολονότι, οι Podemos και Ciudadanos δηλώνουν παντοιοτρόπως την πολιτική τους και προγραμματική ασυμβατότητα, ο Σάντσεθ επιδιώκει να επιτύχει την συναίνεση και των δύο στην αντιπολιτευτική πρωτοβουλία υπό την μπαγκέτα του.

Για τον λόγο τούτο, ο Σάντσεθ προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Ιγκλέσιας με μικρές προσδοκίες, θέλοντας απλώς να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός του και να διαπιστώσει τις προθέσεις των συνομιλητών του, με στόχο να προωθήσει όσο το ταχύτερο τα μέτρα της ατζέντας του στο Κοινοβούλιο–με πρώτιστο την απασχόληση των νέων.

Το ζήτημα στην ψηφοφορία για τη CETA

Για τον λόγο τούτο, ο σοσιαλιστής ηγέτης αναμένεται σήμερα να επιμείνει στην απόφαση της ‘αποχής’ στην ψηφοφορία για τη CETA, αλλά και στη θέση του στο φλέγον ζήτημα της ισπανικής κοινωνίας επί του παρόντος, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλανίας.

Όσον αφορά αυτό το τελευταίο, ο Σάντσεθ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αρνηθεί την πρόταση των Podemos να αποδεχθεί το δημοψήφισμα.

Όσον αφορά το ζήτημα μίας επικείμενης, νέας, πρότασης μομφής θα προσπαθήσει να επιβάλει το δικό του χρονοδιάγραμμα, προσβλέποντας στην ενδεχόμενη προσάρτηση και των Ciudadanos σε μία τέτοια κίνηση, καθώς αρκετές από τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματική πίστη στόχο έχουν την προσέλκυση της παράταξης του Ριβέρα.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαβεβαιώνουν πως η σημερινή συνάντηση είναι αναγνωριστική και πως ο Σάντσεθ προσβλέπει σε μία πιο εις βάθος συζήτηση των πολιτικών θεμάτων με τον Ιγκλέσιας σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όπως σημειώνει η εφημερίδα El Pais.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Ντόμινο» εξελίξεων μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου – Ποιον κατήγγειλε στις Αρχές

Η Σοφία Μπεκατώρου φέρεται να ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998, μετά τις αποκαλύψεις της την Πέμπτη (14/01),...

Κορονοϊός: Τι ανοίγει μετά το λιανεμπόριο – Τα σενάρια για εστίαση και Γυμνάσια, Λύκεια (video)

Τη Δευτέρα (18/01) θα γίνει η μερική επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αλλά και των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, όπως...

Οι εξελίξεις των νέων επεισοδίων «Έλα στη θέση μου» – Η Ρενάτα αποφυλακίζεται

Έρχονται ανατροπές και αρκετό γέλιο από Δευτέρα στα νέα επεισόδια της σειράς «Έλα στη θέση μου».Πάρτε μια γεύση από το τι θα δείτε:Δευτέρα 18...

Στο πλευρό της Μπεκατώρου και ο πρόεδρος της ΕΟΕ – «Οι αθλητές να μιλάνε ανοιχτά»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, τάχθηκε αλληλέγγυος στην Σοφία Μπεκατώρου κι εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του στην Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, μετά...

Μητσοτάκης για Μπεκατώρου: Έσπασε την αλυσίδα του φόβου – Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, με αφορμή την αποκάλυψή της ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από παράγοντα της Ομοσπονδίας σε ηλικία...

Η Μπεκατώρου «άνοιξε» τα στόματα: «Κύμα» συμπαράστασης – Νέες αποκαλύψεις αθλητριών για κακοποίηση

Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική κακοποίηση που κατήγγειλε ότι υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, έχει δημιουργήσει σάλο σε αθλητικό...