15-04-2021

Απόφαση «σταθμός» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τους αιτούντες άσυλο

  • Οι αιτούντες άσυλο, μετά την παρέλευση τριμήνου, έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη μεταφορά του στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία αρχικώς εισήλθαν
  • Σύμφωνα με το σκεπτικό της γενικής εισαγγελέως, ο κανονισμός Δουβλίνο III, δεν αποτελεί πλέον «αμιγώς διακρατικό μηχανισμό»

Η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζει το δικαίωμα στον αιτούντα άσυλο, μετά την παρέλευση τριμήνου, να αρνηθεί τη μεταφορά του στην ευρωπαϊκή χώρα στην οποία αρχικώς εισήλθε.

Αναλυτικότερα, αυτό προκύπτει από απόφαση της γενικής εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αποφάνθηκε την Τρίτη ότι με βάση τα όσα προβλέπει ο κανονισμός Δουβλίνο III όταν υπήκοος χώρας εκτός της Ε.Ε. καταθέτει αίτηση διεθνούς προστασίας σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε και το κράτος αυτό θεωρεί ότι υπεύθυνο για την εξέταση της εν λόγω αιτήσεως είναι άλλο κράτος μέλος, το πρώτο κράτος μέλος μπορεί να προβεί στην υποβολή «αιτήματος αναδοχής» προς το δεύτερο το αργότερο, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία που κατατέθηκε η αίτηση για διεθνή προστασία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της γενικής εισαγγελέως, ο κανονισμός Δουβλίνο III, ήτοι η κρίσιμη εν προκειμένω ρύθμιση, δεν αποτελεί πλέον «αμιγώς διακρατικό μηχανισμό», η δε εφαρμογή των προθεσμιών έχει «ουσιαστικές συνέπειες τόσο για τους αιτούντες όσο και για τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη».

Η ανάπτυξη των προτάσεων της γενικής εισαγγελέως, οι οποίες δεν δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έγιναν με αφορμή την υπόθεση ενός υπηκόου της Ερυθραίας ο οποίος ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.

Οι γερμανικές αρχές ανακάλυψαν ότι είχε φθάσει στη Γερμανία, μέσω Ιταλίας, και συνεπώς θεώρησαν ότι το αίτημα ασύλου έπρεπε να υποβληθεί στις ιταλικές αρχές.

Ο αιτών άσυλο ισχυρίστηκε ότι είχε παρέλθει το τρίμηνο από την πρώτη υποβολή ασύλου στη Γερμανία και αρνήθηκε τη μεταφορά του στην Ιταλία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ