17-04-2021

Διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα 200 εκατομμυρίων αμερικανών πολιτών

  • Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα σε έναν δημόσιο διακομιστή cloud της Amazon
  • Άγνωστο παραμένει το χρονικό διάστημα που τα δεδομένα ήταν εκτεθειμένα

Προσωπικά δεδομένα 200 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ διέρρευσαν, από λάθος της εταιρίας μάρκετινγκ που συνεργαζόταν με την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή.

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων, πολιτικές αλλά και θρησκευτικές απόψεις περίπου του 62% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ.

Το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα εφόσον γνώριζε τον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Σύμφωνα με το BBC, οι πληροφορίες ήταν αποθηκευμένες σε υπολογιστικά φύλλα, τα οποία είχαν μεταφορτωθεί σε έναν διακομιστή που ανήκει στην εταιρεία Deep Root Analytics. Η τελευταία φορά που είχε ενημερωθεί η βάση ήταν τον Ιανουάριο, μετά την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παραμένει άγνωστο το χρονικό διάστημα που τα δεδομένα αυτά ήταν εκτεθειμένα.

«Αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για αυτή την κατάσταση που προέκυψε», δήλωσε στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Gizmodo ο ‘Αλεξ Λόντρι, ιδρυτής της εταιρείας. «Βάσει των πληροφοριών που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, δεν πιστεύουμε ότι τα συστήματά μας έχουν παραβιαστεί», πρόσθεσε. «Μόλις καταλάβαμε τι είχε συμβεί, πραγματοποιήσαμε ενημερώσεις στις ρυθμίσεις πρόσβασης και θέσαμε πρωτόκολλα σε ισχύ προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω πρόσβαση στα δεδομένα».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, τα ονόματα και οι κατάλογοι των αρχείων υποδεικνύουν ότι τα δεδομένα προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν από πολιτικές οργανώσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ