22-04-2021

«Θα στηρίξουμε την Ελλάδα, αναπόφευκτη η ελάφρυνση χρέους», δηλώνει ο Μπράκμαν

  • Η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες
  • Πρέπει να στηρίξουμε τους δεσμούς που μας συνενώνουν τονίζει ο γερμανός Νόρμπερτ Μπράκμαν

«Η Ελλάδα, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, έκανε τεράστιες προσπάθειες, γι’ αυτό πρέπει να την υποστηρίξουμε σε αυτόν τον δρόμο. Εάν τη φέρναμε σε δύσκολη θέση, δεν θα επηρέαζε αρνητικά μόνο τη ίδια τη χώρα, αλλά και τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα.

Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών της Κυριακής εδραιώνει την πεποίθησή μου ότι στην Ε.Ε. -και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη- πρέπει να στηρίξουμε τους δεσμούς που μας συνενώνουν και να ξεκινήσουμε κοινές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Ευρώπης».

Αυτό υπογραμμίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Νόρμπερτ Μπράκμαν, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, μιλώντας στη Deutsche Welle.

Ο γερμανός πολιτικός ανήκει σε αυτούς που συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και γι΄αυτό προτείνει εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας με αναπόφευκτη ελάφρυνση του χρέους.

«Κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη» υποστηρίζει και εξηγεί: «Κι όταν λέμε προϋποθέσεις εννοούμε να κάνει η Ελλάδα σαφές ότι μπορεί να πατήσει στα πόδια της, όχι μόνο με εξυγίανση του προϋπολογισμού της, αλλά και του δημόσιου τομέα, όπως καταπολέμηση της διαφθοράς. Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα τα κάνει όλα αυτά μόνο υπό καθεστώς πίεσης των δανειστών και όχι από μόνη της. Αυτό μας λείπει», σημείωσε.

Ο κ. Μπράκμαν εκφράζει τον σκεπτικισμό του για τα φιλόδοξα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%, αλλά και τον προβληματισμό του για το κατά πόσο σε μια δημοκρατία μπορεί κανείς να απαιτήσει από μια χώρα να πληρώσει τα χρέη της σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, βαραίνοντας «μια γενιά».

Τονίζει, επίσης, ότι η Επιτροπή Προϋπολογισμού θα δώσει το πράσινο φως για τα 8,5 δισ., ακόμη κι αν το ΔΝΤ είναι προσωρινά εκτός.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η ενημέρωση της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα από τον Σόιμπλε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ