14-04-2021

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Η Ελλάδα κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης

  • Στη λαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος αναφέρεται το αρμόδιο υπουργείο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα
  • Να δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια στις πρώτες χώρες υποδοχής επισημαίνει η Handelsblatt

«Η 20η Ιουνίου είναι η μέρα που όλοι στρέφουμε την προσοχή μας λίγο παραπάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ελλάδα όμως κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης γιατί είχε κάθε μέρα την έγνοια της σ’ αυτούς».

Αυτό είναι το μήνυμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Το υπουργείο συνεχίζει κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεών του.

Αναφέρονται μεταξύ άλλων:

– Η διαχείριση περισσότερων του ενός εκατομμυρίων προσφύγων «με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια»

– Η δημιουργία 40.000 θέσεων φιλοξενίας σε πρώτη φάση για τη διαχείριση των 60.000 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα «μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες» και η φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα σε δεύτερη φάση

– Η μεταφορά χωρίς βία προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη, το Ελληνικό, τη Μυτιλήνη, την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας, όπου τους παρέχονται στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη

– Η σταδιακή ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού

– Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας

– Η εξέταση από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτημάτων διεθνούς προστασίας.

«Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική -για ένα ζήτημα που η διαχείρισή του παρομοιάζεται με μαραθώνιο κι όχι αγώνα 100 μέτρων- θα συνεχίσει να καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια ώστε να αποδοθούν στους πρόσφυγες τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς», υπογραμμίζεται.

Στο μήνυμα γίνεται εξάλλου μνεία στη «λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων. Αυτό που επετεύχθη από την ελληνική κοινωνία είναι αξιέπαινο και μοναδικό στην Ευρώπη. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.

Την ίδια ώρα σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σημειώνεται ότι «θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος, εάν δινόταν μεγαλύτερη βοήθεια στις πρώτες χώρες υποδοχής με μικρή ή και μεσαία οικονομική επιφάνεια. Και αυτό γιατί σε αυτές διαμένει τελικά η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων».

«Οι πρώτες χώρες υποδοχής χρειάζονται περισσότερα οικονομικά μέσα, ώστε να μεριμνούν για τους πρόσφυγες, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην εκταμίευση των χρημάτων», σημειώνει η εφημερίδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ