05-03-2021

Πώς αντιδρά ο ευρωπαϊκός πολιτικός κόσμος στα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών

  • Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τη Μέι
  • Συγκρατημένες οι αντιδράσεις του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου

Οι Βρετανικές εκλογές δεν ανέδειξαν αυτοδύναμο νικητή με αποτέλεσμα πλέον να βρίσκονται στον αέρα σημαντικά ζητήματα όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Τόσο στη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο οι αντιδράσεις για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι συγκρατημένες.

Αρνείται να σχολιάσει η εκπρόσωπος της Μέρκελ

H γερμανική κυβέρνηση παρακολούθησε στενά τις βρετανικές εκλογές στις οποίες η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απώλεσε την πλειοψηφία αλλά δεν θα σχολιάσει το αποτέλεσμά τους την ώρα που η Βρετανία επιχειρεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη Τύπου, η Ούρλικε Ντέμερ είπε: “η γερμανική κυβέρνηση φυσικά και παρακολούθησε τις εκλογές πολύ στενά, όπως συμβαίνει πάντα με τόσο στενούς και σημαντικούς εταίρους, αλλά από ευγένεια και σεβασμό δεν θα σχολιάσω το αποτέλεσμα τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και υπάρχουν οδηγίες και χρονοδιάγραμμα γι’ αυτές και πρόσθεσε: “Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό… Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε οι διαπραγματεύσεις να μπορέσουν να ξεκινήσουν γρήγορα γιατί η περίοδος των δύο ετών ήδη έχει ξεκινήσει και μπορεί να παραταθεί μόνο ομόφωνα”.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέει ο γερμανός ΥΠΕΞ

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό γιατί ο χρόνος περνάει», είπε στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Ροτ, ο οποίος ανήκει στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

«Ανεξάρτητα από το ερώτημα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία, ο χρόνος κυλάει…Έχουμε λιγότερο από δύο χρόνια για να διαπραγματευτούμε την έξοδο…επομένως δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο τώρα», πρόσθεσε.

«Έκπληξη» το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, σύμφωνα με τον Φιλίπ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εκτίμησε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, όπου οι Συντηρητικοί της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασαν την αυτοδυναμία τους, αποτελεί «ένα είδος έκπληξης», όμως δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

Η Τερέζα Μέι έχασε το στοίχημα, εκτίμησε ο Μοσκοβισί

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα της έχασε την αυτοδυναμία του, εκτίμησε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Η κυρία Μέι έχασε το στοίχημά της και άρα βρίσκεται σε μια λιγότερο απλή θέση, διότι κατά βάθος δεν γνωρίζει τους συσχετισμούς σήμερα το πρωί για να κυβερνήσει», εξήγησε ο Μοσκοβισί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Οι Συντηρητικοί πλέον πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με άλλο κόμμα ή να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς της εταίρους η Μέι «μπορεί να βρει στους Ιρλανδούς Ενωτικούς, που παραδοσιακά είναι πιο κοντά στους Συντηρητικούς. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα σχηματίσει μια κυβέρνηση ιδιαίτερα σύντομη», εκτίμησε ο Γάλλος επίτροπος.

«Να μην υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζει ο Γιούνκερ

Την ελπίδα να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία του Brexit, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τη διάσκεψη για την Άμυνα και την Ασφάλεια στην Πράγα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε τα εξής: «Ελπίζω ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ακόμα και αύριο το πρωί».

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες τελούν σε αναμονή για το τι θα πράξει το Λονδίνο και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την Ε.Ε.».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Επιτροπή αναμένει «απελπισμένα» να ξεκινήσουν.

Ερωτηθείς αν, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινήσουν στην ώρα τους, θα δοθεί παράταση της διετίας για την ολοκλήρωσή τους, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απάντησε: «Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα».

Η προειδοποίηση του Ντόναλντ Τουσκ

Προειδοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη μη συμφωνία ως αποτέλεσμα των μη διαπραγματεύσεων,” έγραψε ο πρόεδρος Τουσκ.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου όμως έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στη Τερέζα Μέι για την επανεκλογή της.

«Η κοινή μας ευθύνη και επείγουσα αποστολή είναι τώρα να διενεργήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο καλύτερο δυνατό πνεύμα, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα αναστατώσει το λιγότερο δυνατό τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες μας μετά τον Μάρτιο του 2019» σημειώνει το Ντ. Τουσκ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι η «προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης δεν αφήνει καθόλου χρόνο για χάσιμο».

«Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε» ξεκαθαρίζει η Κομισιόν

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το Brexit). Ελπίζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σε θέση να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό» ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών απέφυγε να προβεί σε «ερμηνείες» και «εικασίες» και επανέλαβε ότι η ομάδα της Επιτροπής υπό τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ είναι «πολύ καλά προετοιμασμένη» και «περιμένει». «Εναπόκειται στους ιθύνοντες στο Λονδίνο να επιλύσουν την εσωτερική κατάσταση και μετά να μας προσεγγίσουν», σημείωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν η Επιτροπή ρώτησε ήδη πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Γκάμπριελ: Aποδοκιμασία για τη βρετανή πρωθυπουργό το αποτέλεσμα

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε πως οι εκλογές στη Βρετανία κατέληξαν σε μια αποδοκιμασία για τη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη θέση της υπέρ ενός «σκληρού» Brexit.

«Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταστήσει αυτές τις εκλογές σχεδόν μια ψήφο υπέρ του Brexit» δήλωσε ο Γκάμπριελ, «βρίσκω πως το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι διεξαγάγετε δίκαιες διαπραγματεύσεις και σκεφτείτε αν είναι πραγματικά καλό για τη Βρετανία να εξέλθει με αυτό τον τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι θα υπάρξει γρήγορη κατάληξη στην οικοδόμηση μιας κυβέρνησης με την οποία να μπορούμε να διαπραγματευθούμε σοβαρά», είπε ο Γκάμπριελ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ