27-02-2021

H Μέι ανακοίνωσε τον σχηματισμό κυβέρνησης: Υποσχέθηκε ασφάλεια στους πολίτες (video)

  • Με μία σύντομη ομιλία η Μέι ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει συνεργασία με το DUP της Ιρλανδίας
  • Ανέφερε ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα συνεχιστούν κανονικά
  • Υποσχέθηκε ασφάλεια μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν πλήξει τη χώρα
  • Επανακαταμέτρηση στο Κένσικγτον, την τελευταία «λευκή έδρα»
  • «Όχι» από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σε συνασπισμό με Μέι

Τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι σε μία μικρής διάρκειας ομιλίας, που μάλλον απογοήτευσε παρά καθησύχασε τους πολίτες.

Η Μέι δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στο DUP της Β. Ιρλανδίας προκειμένου να της παράσχει την απαραίτητη στήριξη.

Έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι δήλωσε πως μπορεί να βασιστεί στο κοινοβούλιο στην υποστήριξη των «φίλων» της του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), αφού οι κυβερνώντες Συντηρητικοί απέτυχαν να κερδίσουν την πλειοψηφία.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με τους φίλους και συμμάχους μας ιδιαίτερα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος», δήλωσε.

«Τα κόμματά μας έχουν μια ισχυρή σχέση στη διάρκεια πολλών ετών και αυτό με πείθει ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε μαζί προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η Τερέζα Μέι απορρίπτει έτσι τις εκκλήσεις να υποβάλει την παραίτησή της που διατυπώθηκαν μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων εκλογών.

Το DUP είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως δεν σχολιάζει πληροφορίες ότι συμφώνησε να στηρίξει τους κυβερνώντες Συντηρητικούς της Μέρκελ.

Οι συνομιλίες για το Brexit θα συνεχίσουν κανονικά, συμπλήρωσε στη συνέχεια ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση της θα σταθεί ικανή να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες.

Τέλος, αυτό που προκάλεσε ερωτηματικά είναι ότι η νέα πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στα σχέδια της νέας συγκυβέρνησης με το DUP.

Η συνάντηση με τη Βασίλισσα

Στα ανάκτορα του Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βρέθηκε η Τερέζα Μέι το μεσημέρι της Παρασκευής και έγινε δεκτή από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η Μέι ζήτησε σήμερα από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ την άδεια για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση αφού το Συντηρητικό Κόμμα της έχασε στις εκλογές την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του μερικές ημέρες πριν από την ημερομηνία που επρόκειτο να αρχίσουν οι συνομιλίες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Οι δύο γυναίκες συζήτησαν για 20 περίπου λεπτά, όπου η Μέι αναμενόταν να ζητήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την πύρρειο νίκη των Συντηρητικών στη Βρετανία.

Οι έδρες των κομμάτων και οι έδρες του κόμματος της Μέι

Σε νέα επανακαταμέτρηση στο Κένσικγτον προχωρούν οι εκλογικές Αρχές, για να δοθεί και η τελευταία έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής: Συντηρητικοί 318 έδρες, Εργατικοί 262 έδρες.

Η Τερέζα Μέι εκλέγει 318 βουλευτές (-12 σε σχέση με τις εκλογές του 2015), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν, οι Εργατικοί δηλαδή, 261 βουλευτές (+29 σε σχέση με τις εκλογές του 2015).

«Όχι» από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σε συνασπισμό με Μέι

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Βρετανίας δεν θα συμμετάσχει σε συνασπισμό για να στηρίξει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Τιμ Φάρον.

«Αν η Τερέζα Μέι ή οποιοσδήποτε άλλος Συντηρητικός, προσεγγίσει τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και ζητήσει την υποστήριξή μας για να εφαρμόσουν την ατζέντα τους, ας καταστήσω σαφή τη θέση μας: η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία», είπε ο Φάρον, παραφράζοντας μια φράση που χρησιμοποιεί η Μέι αναφερόμενη στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Δεν θα υπάρξουν συμφωνίες, συνασπισμοί ούτε ψήφος εμπιστοσύνης και διευθετήσεις έναντι ανταλλαγμάτων», είπε. «Αν η κυβέρνηση θέσει την Ομιλία της Βασίλισσας ή τον προϋπολογισμό ενώπιόν μας, θα κρίνουμε στη βάση του αν νομίζουμε ότι είναι καλοί για τη χώρα — και αν δεν είναι, δεν θα τους υποστηρίξουμε».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εξασφάλισαν 12 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη οι ψήφοι σε μία εκλογική περιφέρεια.

Οι φήμες για δεύτερες εκλογές

Μερικοί πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικών με τη στήριξη του DUP μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πιστεύουν πως είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Σοκ για τη Μέι γράφει ο βρετανικός Τύπος

Για σοκ και στοίχημα που χάθηκε κάνει λόγο η πλειοψηφία του αγγλικού Τύπου μετά τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls που δίνουν μεν νίκη στη Τερέζα Μέι, χωρίς ωστόσο αυτοδυναμία.

Η Μέι οφείλει «να εγκαταλείψει» τα σχέδιά της για «σκληρό» Brexit, λέει η Στέρτζον

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι οφείλει «να εγκαταλείψει» τα σχέδιά της για «σκληρό» Brexit μετά την αποτυχία της στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Η Μέι «έχασε κάθε κύρος και κάθε αξιοπιστία», υπογράμμισε η επικεφαλής των Σκωτσέζων που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας. «Το επικίνδυνο συντηρητικό σχέδιο για ένα σκληρό Brexit πρέπει να εγκαταλειφθεί», συνέχισε.

Η Στέρτζον δήλωσε επίσης ότι θα εργαστεί για να σχηματισθεί μια συμμαχία που θα κρατήσει τους Συντηρητικούς της Μέι εκτός εξουσίας.

«Θα εργαστούμε με άλλους, εφόσον αυτό είναι δυνατό, για να κρατήσουμε τους Τόρις εκτός κυβένησης. Ανέκαθεν λέγαμε ότι θα συμμαχούσαμε με άλλους για να προωθήσουμε προοδευτικές πολιτικές για να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη χώρα», δήλωσε η Στέρτζον

JP Morgan: Το Λονδίνο ίσως χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει το Brexit

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το κόμμα της βρετανίδας πρωθυπουργού φαίνεται να χάνει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, εκτιμά η JP Morgan.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι πιθανότητες το Ηνωμένο Βασίλειο να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσει η διαδικασία για το Brexit, με δεδομένο ότι οι πολιτικές εξελίξεις διαταράσσουν την ήδη πιεσμένη χρονικά διαδικασία», ανέφερε ο Μάλκομ Μπαρ οικονομολόγος στην JP Morgan.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο  Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ.

Δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

Σε ελεύθερη πτώση την ίδια ώρα η στερλίνα καθώς καταγράφει απώλειες 1,5%

Η άβολη στιγμή που ο Κόρμπιν χουφτώνει κατά λάθος την ΥΠΕΞ των Εργατικών (video)

«Έκπληξη» το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, σύμφωνα με τον Φιλίπ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Αντιμέτωπη με τον γρίφο του Brexit βρίσκεται η Ε.Ε. μετά τις εκλογές

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ