26-02-2021

Βρετανικές εκλογές: Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στη Μέι – “Μάχη” μέχρι το τέλος

  • Οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν 314 έδρες, δηλαδή 17 έδρες λιγότερες από την προηγούμενη σύνθεση του κοινοβουλίου
  • «Μούδιασμα» στο κόμμα της Μέι, ξεκίνησε ήδη η κουβέντα για τη διαδοχή της
  • Η συζήτηση για έναν κυβερνητικό συνασπισμό έχει ήδη ξεκινήσει
  • Οι Εργατικοί του Κόρμπιν πετυχαίνουν τα καλύτερα ποσοστά τους (με 266 έδρες) από την εποχή του Τόνι Μπλερ

“Λαβωμένη” εμφανίζεται η Τερέζα Μέι από αυτή την εκλογική αναμέτρηση αφού, όπως όλα δείχνουν, κατέχει το προβάδισμα, αλλά όχι την αυτοδυναμία. 

Σε σύνολο 650 εδρών και ενώ για την αυτοδυναμία χρειάζονται 326, οι Συντηρητικοί φέρονται να λαμβάνουν 314, οι Εργατικοί 266, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 34 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14. Σύμφωνα με το exit poll το εθνικιστικό UKIP, στο οποίο ανήκε ο Νάιτζελ Φάρατζ, δεν κερδίζει καμία έδρα!

Η συζήτηση για έναν κυβερνητικό συνασπισμό έχει ήδη ξεκινήσει ενώ αρκετά στελέχη των Συντηρητικών έθεσαν θέμα ηγεσίας. Αναλυτές υποστηρίζουν πως μια μη αυτοδύναμη κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τη Μεγάλη Βρετανία περαιτέρω, με φόντο τις συνομιλίες για το Brexit αλλά θα προκαλέσει τριγμούς τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό πεδίο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Τερέζα Μέι είχε επανειλημμένα πει πως, αν χάσει έστω και έξι έδρες, τότε ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, θα γίνει πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, η εξέλιξη των αποτελεσμάτων:

Το altsantiri.gr σας μετέδωσε όλες τις εξελίξεις από τις εκλογές της Βρετανίας:

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ