17-01-2021

Κύπρος: Επικρίσεις από την αντιπολίτευση στους χειρισμούς Αναστασιάδη

Η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων, μετά τη σημερινή πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, διαβλέπει πίσω από την πρόταση για μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη «προεκλογικές σκοπιμότητες από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη».

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται απόψε Δευτέρα γύρω στις 20.30, στη διάρκεια των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, να προβεί σε δήλωση.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ -του οποίου μέχρι το 2013 ηγέτης ήταν ο κ. Αναστασιάδης, σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν ο ΔΗΣΥ προσυπογράφει την πρόταση Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και ανέφερε ότι κατά τη διάρκειά της διατύπωσε «με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις του κόμματος και τη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ο κ. Αναστασιάδης υπέβαλε μία πρόταση και κράτησε ανοικτό το παράθυρο να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά μέσω μίας διαφοροποιημένης φόρμουλας. «Δεν θέλω να κηρύξω το αδιέξοδο όσο και αν οι άνεμοι είναι τόσο δυνατοί που προσπαθούν να κλείσουν το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού», σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς πρώτο θέμα να είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις».

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα ότι κύκλοι του κόμματός του βρίσκονται πίσω από μια προσπάθεια υπονόμευσης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, σχολίασε: «Δεν θα σταματήσουν ποτέ οι συνομωσιολογίες, οι υποψίες, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις σε μια δημοκρατική χώρα, στην οποία ζούμε».

Τα άλλα κόμματα, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, επέκριναν τους χειρισμούς Αναστασιάδη τόσο στην παρούσα φάση όσο πριν το Μον Πελερέν και τη Γενεύη.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ανήσυχος, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης παίρνει ρίσκο με την πρότασή του. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ως διαδικαστικό το ζήτημα της πρότασης Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι πρέπει να κλείσει η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού και μετά να συζητηθεί η διεθνής πτυχή. «Κάποια πολιτικά κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία, με τον κ. Αναστασιάδη τότε να απαντά με επιχειρήματα», είπε και υποστήριξε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «σήμερα υιοθετεί αυτή την πρόταση». Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Αναστασιάδης σε πάρα πολλές περιπτώσεις «προχώρησε μονομερώς, δίχως να λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πρότασης Αναστασιάδη και αυτής του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά» και εξήγησε ότι η πρόταση τού κόμματός του αφορά την άτυπη συζήτηση των θεμάτων της εσωτερικής πτυχής. «Αν διαπιστωθεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε, καλώς. Εάν όχι, τότε θα θεωρηθεί ως μη γενομένη η συζήτηση», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν πείθει κανέναν, λόγω των απαράδεκτων απαιτήσεών της στα θέματα της ασφάλειας. «Αν εξακολουθήσει να επιμένει σε αυτές της απαράδεκτες θέσεις, τότε κανένας στη διεθνή κοινότητα δεν πρόκειται να την κατανοήσει και όλοι θα της επιρρίψουν ευθύνες για το αδιέξοδο που θα προκληθεί στο Κυπριακό», προσέθεσε.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως η εκ περιτροπής προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο είναι παράλογη, αλλά, όπως είπε, «η μόνη έξοδος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συμμετάσχουν τα μέλη του σε διεθνή διάσκεψη. «Μετά και από την ενημέρωση που έγινε σήμερα, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, πέραν από τη σκλήρυνση των θέσεών τους, προέβηκαν και σε υπαναχωρήσεις», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος και προσέθεσε ότι θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας, αν ο διάλογος θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Έντονες επικρίσεις προς τον Κύπριο Πρόεδρο άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «αναξιοπιστία» που πλήττει την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Οι αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις έχουν διαλύσει κάθε διαπραγματευτική μας στάση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, ενώ «αύριο κλείνουν 100 μέρες που είχαμε καταθέσει μία νέα στρατηγική, αυτή η πρόταση δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα».

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διατύπωσε την γνώμη πως μία νέα διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς την αναγκαία προετοιμασία, ενδεχόμενα να οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο. Όπως επισήμανε ο ίδιος, την ευθύνη σε ένα αδιέξοδο θα τη φέρει η τουρκική αδιαλλαξία, «όμως η πρόταση για ασφάλεια θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όχι στο παρά πέντε».

Τέλος, ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση στο καυτό θέμα των εγγυήσεων και πως η πρόταση του Προέδρου επιχειρεί να την ανατρέψει, αλλά, είπε, «έρχεται πάρα πολύ αργά όταν έχει γίνει ήδη υπόσκαψη».
Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε, λίγο μετά την έναρξη της, από την αποχώρηση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση του υπαρχηγού της Αστυνομίας και για το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις του, όταν προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του για το συγκεκριμένο θέμα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Στα λευκά και η Λήμνος – Χιόνια μέχρι και τη θάλασσα

Όπως αναφέρεται στην τοπική ιστοσελίδα limnosreport.gr, από την χιονόπτωση υπήρξαν προβλήματα, όπως πτώσεις δέντρων, ενώ η Πυροσβεστική υπηρεσία απεγκλώβισε έξι άτομα από τα αυτοκίνητά...

Κορονοϊός: 237 νέα κρούσματα, 320 διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι (video)

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 237 νέα κρούσματα κορoνοϊού την τελευταία ημέρα στην Ελλάδα.Μεγάλη πτώση σημειώνουν τα ημερήσια περιστατικά στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα του...

Δήμαρχος Ερμιονίδας προς Χαρδαλιά: Να ανακαλέσετε την παράλογη και άδικη απόφασή σας

Έκπληκτος εμφανίζεται ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος από το καθολικό lockdown που επιβλήθηκε σε όλο τον νομό Αργολίδας από την περασμένη Πέμπτη (14/01). Την...

Πατρινό καρναβάλι: Διαδικτυακά η φετινή έναρξη – Τεράστια η ανταπόκριση του κόσμου

Το πάρτι έναρξης παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου με τα συνολικά views στην πλατφόρμα όπου πραγματοποιήθηκε να αγγίζουν τις 14.000.Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο...

«Στα όπλα» ο Αρχιιμάμης μετά τις δηλώσεις του Ιερώνυμου για το Ισλάμ – «Οδηγεί τους ανθρώπους στο μίσος»

Την αντίδραση του επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο OPEN TV, ο οποίος, μεταξύ άλλων,...

Εργοτέλης-Ιωνικός: Επεισόδια μεταξύ των οπαδών σε κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδι

Ένταση επικράτησε στις εξέδρες του Παγκρητίου στον αγώνα του Εργοτέλη με τον Ιωνικό. Στο Παγκρήτιο βρέθηκαν κάποιοι οπαδοί των δύο ομάδων, οι οποίοι κατάφεραν...