12-04-2021

«Ο Τραμπ είχε ζητήσει από το FBI να σταματήσει την έρευνα για τη Ρωσία»

«Πρέπει να το αφήσεις αυτό, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι ένας καλός τύπος», έτσι ζητούσε ο Τραμπ τη διακοπή της έρευνας από τον Κόμεϊ

  • Μετά την παραδοχή περί αποκάλυψης απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία, νέα αποκάλυψη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ
  • Είχε ζητήσει να μπει τέλος στην έρευνα για τον Μάικλ Φλιν και τις σχέσεις με Ρωσία
  • «Είναι καλός τύπος, αφήστε τον», έγραφε το υπόμνημα Τραμπ προς Κόμεϊ

Όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά παίρνει και τρομερές διαστάσεις η τελευταία απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να καρατομήσει τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, αφού σύμφωνα με τους New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είχε ζητήσει να σταματήσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, τον στενό του συνεργάτη που κατηγορείται ότι είχε «κρυφές» σχέσεις με Ρώσους. 

Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωτικό σημείωμα του ίδιου του Κόμεϊ, σύμφωνα με το οποίο, ο Τραμπ του είπε: «Ελπίζω να βλέπεις ξεκάθαρα πως πρέπει να το αφήσεις αυτό, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι ένας καλός τύπος».

Επίσης, φέρεται να του ζήτησε να σκεφτεί «να βάλει κάποιους δημοσιογράφους στην φυλακή» σχετικά με τις διαρροές στον Τύπο και την δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν επιλέξει μια πιο παθητική στάση απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο της επιτροπής κυβερνητικού ελέγχου, Τζέισον Σάφετζ, να ανακοινώνει ότι ζητήθηκε από το FBI να παραδώσει στην επιτροπή «όλα τα σημειώματα, τις περιλήψεις και τις καταγραφές που αφορούν ή σχετίζονται με τις επικοινωνίες ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον πρόεδρο».

Αρνείται να σχολιάσει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος επισήμως αρνείται το γεγονός, αναφέροντας πως «το ενημερωτικό σημείωμα δεν είναι αληθές ή ακριβές» σχετικά με την συζήτηση των δύο αντρών αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι υπήρξε μια «συζήτηση» ανάμεσα στον Κόμεϊ και τον Τραμπ.

«Αν και ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την άποψη ότι ο στρατηγός Φλιν είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο που υπηρέτησε και προστάτεψε τη χώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ζήτησε ποτέ από τον κ. Κόμεϊ ή από κάποιον άλλο να τερματίσει οποιαδήποτε έρευνα που σχετίζεται με τον στρατηγό.

Ο πρόεδρος έχει τεράστιο σεβασμό για τις υπηρεσίες ασφαλείας και όλες τις έρευνες. Αυτή δεν είναι μια αληθινή ή ακριβής παρουσίαση της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος με τον κ. Κόμεϊ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την περιγραφή στο σημείωμα, ο Κόμεϊ αποδέχθηκε την εκτίμηση του Τραμπ για τον χαρακτήρα του Φλίν λέγοντας «συμφωνώ ότι είναι ένας καλός άνθρωπος» ωστόσο δεν δέχθηκε να βάλει τέλος στην έρευνα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ