20-04-2021

Ο Τραμπ υποδέχεται τον Ερντογάν στον Λευκό Οίκο με μια ατζέντα γεμάτη «αγκάθια»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δέχτηκε την Τρίτη τον Τούρκο πρόεδρο Τάγιπ Ερντογάν εν μέσω εντάσεων λόγω της απόφασης των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους μαχητές στη Συρία, μια κίνηση που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, που αποτελεί κρίσιμο εταίρο στο συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η συνάντηση μεταξύ Τράμπ και Ερντογάν έρχεται σε μια στιγμή που ο Λευκός Οίκος δέχεται «πυρά» από όλες τις πλευρές μετά από αναφορές ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος σε ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, η έγκριση Τραμπ στον εξοπλισμό των Κούρδων του YPG για την προέλασή τους προς το ισλαμικό προπύργιο της Ράκα στη Συρία, επισκιάζει τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ να αλλάξει γνώμη για το YPG. Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και την Ευρώπη.

Το YPG ή αλλιώς οι Μονάδες Προστασίας του Λαού λειτουργούν αποτελεσματικά ως στρατιωτικές δυνάμεις των αυτόνομων κουρδικών περιοχών που εμφανίστηκαν στη βόρεια Συρία με την υποχώρηση του καθεστώτος το 2011 που συνόδευσε το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχωρίζουν το YPG από το PKK και το θεωρούν ως πολύτιμο εταίρο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τράμπ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, επεδίωξε να πλησιάσει τον Ερντογάν και μάλιστα επικρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο για την αμφιλεγόμενη νίκη του στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που του έδωσε επιπλέον σαρωτικές νέες εξουσίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συνάντηση του Λευκού Οίκου είναι απίθανο να παράγει σημαντικά αποτελέσματα.

Η επίσκεψη περιπλέκεται περαιτέρω από τις εκκλήσεις της Τουρκίας για την έκδοση του Τούρκου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.  Ο Ερντογάν κατηγορεί τους υποστηρικτές του Γκουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο κι έχει εξαπολύσει ένα δίχως προηγούμενο «κυνήγι μαγισσών» δεχόμενος τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ