13-04-2021

«Επικίνδυνα ανίκανος ο Τραμπ, ίσως ήρθε η ώρα για πρόταση μομφής», αναφέρει η WP (video)

Ο αρθρογράφος της «The Washington Post», Στίβεν Στρόμπεργκ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την κοινοποίηση απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνα ανίκανο» και κάνοντας λόγο ακόμα και για πρόταση μομφής.

«Ήταν ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν ένας ανίκανος πρόεδρος. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα απέδειξε ότι είναι ένας επικίνδυνα ανίκανος πρόεδρος», αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό του ο Στρόμπεργκ και συνεχίζει:

«Στο ξεκίνημα της θητείας του, τα αβίαστα λάθη του Τραμπ ήταν ντροπιαστικά – τουλάχιστον, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι, το διάταγμά του για τη μετανάστευση ήταν τόσο κακοφτιαγμένο που το έκανε ευάλωτο απέναντι στη νομοθεσία, οι φτωχές διαπραγματευτικές του ικανότητες περιέπλεξαν το δρόμο για το επίσης κακοφτιαγμένο νομοσχέδιο για την υγεία και η απροσεξία του στις λεπτομέρειες έδωσαν τη δυνατότητα στο απροσδόκητα ικανό προσωπικό του για την εξωτερική πολιτική να μετριάσει τη ζημιά που εκείνος θα μπορούσε να κάνει. Και όπως σημείωσαν κάποιοι Δημοκρατικοί, η αστάθεια του προέδρου βοήθησε ήδη στο να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα κύμα εναντίον του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2018.

Στη συνέχεια ο Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ και έβαλε το επιτελείο του να παραπλανήσει το κοινό για το πώς και το γιατί, πριν παραδεχθεί πως η εν εξελίξει έρευνα του FBI για πιθανές σχέσεις της προεκλογικής του καμπάνιας με τη Ρωσία ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο καρατόμησε τον πρώην -πλέον- διευθυντή του FBI. Αυτοί που γνωρίζουν το Νόμο διαφωνούν για το αν αυτό ήταν παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης. Σκεφτείτε όμως πόσο αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ ίσως να μην προέβλεψε αυτή την αντίδραση, σε σημείο να παραδεχθεί ελεύθερα την πιθανή υπαιτιότητά του στην τηλεόραση. Ο πρόεδρος λέγεται πως πίστευε ότι κανείς δεν θα ενδιαφερόταν αν απέλυε τον Κόμεϊ για μια έρευνα εθνικής ασφάλειας που ενέπλεκε την ίδια του την καμπάνια. Στην πορεία, διακινδύνευσε την ανεξαρτησία ενός οργανισμού στον οποίο έχουν ανατεθεί απίστευτες εξουσίες».

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος αναφέρεται στην κοινοποίηση των απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία, λέγοντας ότι «ίσως το έκανε για να εντυπωσιάσει τους ξένους καλεσμένους του» και κάνοντας λόγο για μία κίνηση «ακαταμέτρητης αδιαφορίας».

«Τώρα, η Post αναφέρει πως μία ημέρα μετά την απόλυση του Κόμεϊ, ο Τραμπ αποκάλυψε άκρως απόρρητες πληροφορίες στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών και στον ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προφανώς απέκτησαν τις πληροφορίες, που αφορούν σε δολοπλοκίες του Ισλαμικού Κράτους, από έναν ξένο σύμμαχο και δεν είχαν την άδεια να τις μοιραστούν με τη Ρωσία. Παρόλο που μόνο λίγες λεπτομέρειες μπορούν να αναφερθούν, υπάρχει μια ποικιλία πιθανών και επικίνδυνων συνεπειών. Η αποκάλυψη των πληροφοριών όχι μόνο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια σχέση μυστικών πληροφοριών με μια κυβέρνηση που βοηθά, αλλά μπορεί επίσης να εκθέσει έναν μυστικό πράκτορα σε ξένους αντιπάλους, οι οποίοι δουλεύουν ενάντια στα συμφέροντα και τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

H Post λέει πως ο Τραμπ ίσως αποκάλυψε τις πληροφορίες για να εντυπωσιάσει τους ξένους καλεσμένους του σχετικά με την ποιότητα των ενημερώσεων που του γίνονται για ζητήματα μυστικών υπηρεσιών, λες και δεν θα ήξεραν πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πρόσβαση σε εντυπωσιακή ποσότητα απόρρητων πληροφοριών. Η εικόνα δεν είναι έχει να κάνει με συνωμοσία ή χαιρεκακία, αλλά με ακαταμέτρητη αδιαφορία.

Δεδομένων των πολλών επαγγελματικών του αποτυχιών, τα μόνα πεδία στα οποία ο Τραμπ απέδειξε τις ικανότητές του είναι αυτά της παραπλάνησης του λαού και της δολιότητας, μαζί με τις σχετικές τεχνικές της show business. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα τα χρησιμοποιήσει τις επόμενες ημέρες για να παραπλανήσει και να αποδράσει από τις ευθύνες μέσω της παραπληροφόρησης και των τεχνικών «αποδιοπομπαίου τράγου»».

«Ίσως ήρθε η ώρα για μία πρόταση μομφής», αναφέρει στη συνέχεια ο Στρόμπεργκ, ο οποίος αναφέρει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο ίσως να μην είναι ρεαλιστικό (έχει συμβεί μόλις δύο φορές), ζητώντας παράλληλα αντίδραση από το Κογκρέσο, με πιο επιθετική έρευνα.

«Αν, για πρώτη φορά, θα μπορούσε κάποιος να σκιαγραφήσει μια εύλογη υπόθεση για πρόταση μομφής, με αφορμή την παραδοχή του προέδρου πως απέλυσε τον Κόμεϊ για την Ρωσία, είναι τώρα. Τώρα θα μπορούσε κάποιος να «χτίσει» ένα επιχείρημα για καθαίρεση, λόγω της προεδρικής ανικανότητας, που βασίζεται στην αποκάλυψη πως ο Τραμπ πρόδωσε μυστικά εθνικής ασφάλειας ούτως ώστε να εντυπωσιάσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο πρόεδρος ίσως και να έδειξε πως μπορεί και θα βλάψει την ασφάλεια της χώρας, χωρίς να έχει κάποια προφανή πρόθεση.

Η πρόταση μομφής ίσως δεν είναι ρεαλιστική, όμως το Κογκρέσο πρέπει να εμπλακεί σε μια περισσότερο επιθετική έρευνα. Οι Ρεπουμπλικάνοι που επιτέθηκαν έντονα στη Χίλαρι Κλίντον με αφορμή το μικροπρεπές σκάνδαλο με το e-mail της, θα δείξουν τώρα που βρίσκονται οι αληθινές τους ανησυχίες – με το κόμμα ή με τη χώρα.

Καμία ατζέντα δεν μπορεί να υποστηρίξει μια θεωρία του να προσποιούμαστε πως αυτή η προεδρία είναι καλή για τη χώρα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ