23-04-2021

Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος

Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, για το οποίο επικρατεί αισιοδοξία στις Βρυξέλλες,  θα συζητηθεί το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και την επιστολή που προσκόμισε στην ολλανδική βουλή, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε κάποιου είδους δέσμευση. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή και συνεπώς τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επικαλέστηκε το ανακοινωθέν του Eurogroup του Μαΐου του 2016, το οποίο καθιστούσε σαφές πως επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου, δηλαδή το 2018, και αυτό μόνο αν κριθεί απαραίτητο.

Στην επιστολή αυτή, επισημαίνεται το αίτημα του ΔΝΤ, να προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων. Το ΔΝΤ ωστόσο δεν βιάζεται για την εφαρμογή της.

Το Eurogroup θα εξετάσει επίσης την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα λοιπόν με την ολλανδική επιστολή, ο ESM αναμένεται να καταθέσει προτάσεις σχετικά με την πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ