26-01-2021

Ο διεθνής Τύπος για την επικράτηση Μακρόν επί Λεπέν (εικόνες)

  • Ήττα του λαϊκισμού η επικράτηση Μακρόν επί της Λεπέν
  • Ανακουφισμένη η Ευρώπη

Η εκλογή του κεντρώου φιλοευρωπαίου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας την Κυριακή, η επικράτησή του επί της υποψήφιας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίστηκε μια ήττα του λαϊκισμού και ανακούφισε την Ευρώπη, όμως ο γαλλικός και ο ξένος Τύπος τηρεί επιφυλακτική στάση έναντι του νεότερου αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Η εφημερίδα Le Monde είδε πολλούς «λόγους να σχετικοποιηθεί η επιτυχία» του Μακρόν: το ότι «μεγάλο μέρος των Γάλλων δεν ψήφισε “υπέρ” ενός υποψηφίου, αλλά “εναντίον” της ακροδεξιάς», αλλά και το επίπεδο-ρεκόρ της αποχής, των λευκών και των άκυρων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι «ο πρόεδρος του οποίου η νομιμοποίηση από τις κάλπες θα αμφισβητηθεί ταχύτερα» από εκείνη οποιουδήποτε προκατόχου του.

Για την εφημερίδα Libération, δεν πρόκειται παρά για μια «νίκη υπό πίεση» αφού «η μεγάλη αποχή, παρά την απειλή (σ.σ. επικράτησης) του FN, δίνει ήδη μια ένδειξη δυσαρέσκειας έναντι του νέου προέδρου».

Η δεξιά εφημερίδα Le Figaro είδε μια εκλογική νίκη κάθε άλλο παρά πειστική, λαμβανομένης υπόψη της υψηλότερης αποχής από το 1969 και της διαίρεσης του εκλογικού σώματος σε τέσσερα μπλοκ.

Η εφημερίδα προβλέπει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι δύσκολες για τον Μακρόν, ο οποίος, όπως προεξοφλεί, δεν θα έχει «περίοδο χάριτος».

Η φιλελεύθερη οικονομική εφημερίδα Les Echos χαιρέτισε την «επιλογή της ελπίδας» και το «νέο πρόσωπο της Γαλλίας, νεανικό, τολμηρό, κατακτητικό».

Για την κομμουνιστική εφημερίδα L’Humanité «ξεκινάει μια νέα μάχη» για να «αμφισβητηθούν οι φιλελεύθερες πολιτικές που εξήγγειλε ο νέος αρχηγός του κράτους».

Για την ισπανική εφημερίδα El País, «Η Γαλλία επέλεξε τον Μακρόν και αναχαίτισε τον λαϊκισμό»: «Η Γαλλία είπε όχι. Η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Εμανουέλ Μακρόν», ενός υποψηφίου «υπέρ της Ευρώπης, φιλελεύθερου πρώην τραπεζίτη, αναχαίτισε το κύμα λαϊκιστικής δυσαρέσκειας το οποίο θριάμβευσε τον Νοέμβριο στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και προηγουμένως στο βρετανικό δημοψήφισμα». «Μετά το Brexit και τον Τραμπ, δεν υπήρξε (νίκη της) Λεπέν».

Για τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Ευρώπη απέφυγε τον εφιάλτη». «Το αδιανόητο αποφεύχθηκε: η Γαλλία δεν θα κυβερνηθεί από μια γυναίκα που ανήκει στην άκρα δεξιά. Η καθαρή νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί εμπιστοσύνη, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις».

Η εφημερίδα Tageszeitung έκανε λόγο για μια «τεράστια ανακούφιση για τη Γαλλία».

Η ελβετική εφημερίδα Le temps στάθηκε στο ότι ξεπερνώντας «την αποχή, τη ριζοσπαστικοποίηση των άκρων της Δεξιάς και της Αριστεράς και την αποσάθρωση των παραδοσιακών κομμάτων (…) η Γαλλία επέλεξε έναν νέο άνδρα για να αρχίσει τη μεταμόρφωσή της».

Για τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti οι Γάλλοι επέλεξαν «τον υποψήφιο που εκπροσωπεί βασικές αρχές της πέμπτης δημοκρατίας: την διακυβέρνηση από μια ελίτ με προσόντα» και «τη δέσμευση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ενώ η διαδικτυακή εφημερίδα Gazeta.ru σημειώνει πως ο Μακρόν καλείται να δώσει απάντηση «στο αίτημα της αλλαγής».

Η εφημερίδα New York Times χαρακτήρισε και αυτή τη νίκη του Μακρόν «μεγάλη ανακούφιση για την Ευρώπη», όπως και η αυστραλέζικη Sydney Morning Herald, για την οποία εξάλλου «η Γαλλία ψήφισε την αισιοδοξία».

«Καλή τύχη κ. Μακρόν, θα τη χρειαστείτε», έγραψε σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για το νέο ιστορικό υψηλό της ακροδεξιάς.

«Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη και για μια φορά, ευτυχώς, οι δημοσκοπήσεις είχαν δίκιο».

«Νίκησε η Ευρώπη», «Η Γαλλία επέλεξε τον νεότερο πρόεδρό της», σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος

«Νίκησε η Ευρώπη», «Η ακροδεξιά δεν τα κατάφερε», «Οι Γάλλοι προτίμησαν Μακρόν», «Ανακούφιση στην Ευρώπη». Με τους τίτλους αυτούς σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος την εκλογή χθες βράδι του Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

«Νίκη Μακρόν – ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας» γράφουν τόσο η Hurriyet, όσο και η Sabah, ενώ η Hurriyet σχολιάζει το μεγάλο ποσοστό, 66,1%, το οποίο απέσπασε ο Μακρόν.

Η Hurriyet κάνει εκτενή αναφορά στις δηλώσεις Μακρόν μετά τα τελικά αποτελέσματα: «Νίκησε η Ευρώπη» – «Θα σας προστατέψω από οποιονδήποτε κίνδυνο», ενώ στέκεται και στο γεγονός ότι η νίκη Μακρόν ανακούφισε την Ευρώπη η οποία έτρεμε στο ενδεχόμενο μίας νίκης Λεπέν.

«Η Γαλλία έκανε ιστορική επιλογή εκλέγοντας τον νεότερο πρόεδρό της», γράφει η Sabah και προσθέτει: «Η νίκη Μακρόν είναι η νίκη της Ευρώπης». Η Sabah υποστηρίζει ότι τώρα η Λεπέν στοχεύει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου καθώς με το 34,5% πλέον των ψήφων που απέσπασε, κατέστησε το κόμμα της μία υπολογίσιμη αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα παραθέτει και δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών στις οποίες εκφράζεται η ανακούφισή τους για την νίκη Μακρόν και τον αποκλεισμό της Λεπέν. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε την νίκη Μακρόν νίκη μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης, καθώς και νίκη της γαλλο-γερμανικής φιλίας.

Στις προτεραιότητες του νέου προέδρου όσον αφορά την οικονομία, την άμυνα, την παιδεία, την μετανάστευση και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται από την πλευρά της η εφημερίδα Vatan.

Αναφέρεται επίσης και στην τακτική που θα ακολουθήσει τώρα ο Μακρόν ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, απέναντί σε μία «ενισχυμένη» Λεπέν.

«Η Ευρώπη γιορτάζει» γράφει η αντιπολιτευόμενη Cumhurriyet. Η τουρκική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό του Μακρόν, στο νέον της ηλικίας του, στο σκάνδαλο με την σύζυγό του Φιγιόν εξαιτίας του οποίου το άλλοτε φαβορί βγήκε εκτός πορείας. Κάνει δε αναφορά και στις δηλώσεις του Μακρόν το 2015 για τις βάναυσες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Τέλος στην ηλεκτρονική της σελίδα η Habertürk γράφει οτι «Νίκησε η Ευρώπη κι έχασε το Frexit». Σε άρθρο της υποστηρίζει οτι μεγάλο ρόλο στην ψήφο των Γάλλων υπέρ του Μακρόν έπαιξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση στην Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την οποία, το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών μετάνιωσε για το Brexit.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Hurriyet – Sabah – Cumhurriyet – Haberturk – Vatan)

Με ανακούφιση υποδέχθηκε τη νίκη Μακρόν ο βελγικός Τύπος

Με ανακούφιση υποδέχεται την νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ο σημερινός βελγικός Τύπος, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά του να επιλύσει τα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν μια «διχασμένη», όπως αναφέρει, χώρα. Κοινή είναι η αίσθηση ότι η νίκη Μακρόν δίνει και στην Ευρώπη μια τελευταία, ίσως, ευκαιρία να επανιδρυθεί προκειμένου να διατηρήσει την συνοχή της και να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις.

Έτοιμο να αγωνιστεί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εμφανίζει τον νεοεκλεγέντα γάλλο πρόεδρο η ολλανδόφωνη εφημερίδα De Morgen σε ρεπορτάζ με τίτλο «O Μακρόν θέλει να παλέψει για την αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεών», σημειώνοντας ότι ο σοσιαλφιλελεύθερος πολιτικός επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η De Morgen επισημαίνει ακόμη στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο ότι ο Mακρόν κατήγαγε «ευρεία» νίκη, αλλά τώρα αναλαμβάνει το βαρύ έργο να βοηθήσει τους Γάλλους να βρουν τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Mακρόν τίθεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη μείωση της ανεργίας, ενώ θεωρεί ζωτικής σημασίας γι’ αυτόν να καταφέρει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που ακολουθούν προκειμένου να μην μετατραπεί σε ένα «χωλό» πρόεδρο, γεγονός που θα επιτείνει τα πολιτικά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Γαλλία. Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα χαιρετίζει την νίκη Mακρόν, την οποία θεωρεί ως ήττα της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα, μπορεί ο Mακρόν να μην ενσαρκώνει το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ωστόσο εάν καταφέρει να συμβάλλει αποφασιστικά στην μεταρρύθμιση της ΕΕ προς μια προοδευτική κατεύθυνση, θα έχει προσφέρει ανεκτίμητο έργο. Ούτε όμως πρόσωπα σαν τον Μελανσόν, που δεν κατάφερε να αντιληφθεί το ευρύτερο διακύβευμα των εκλογών ώστε να πλαισιώσει κι αυτός το μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, μπορούν να θεωρηθούν ότι ενσαρκώνουν το μέλλον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρατηρεί η εφημερίδα.

Για «πειστική» νίκη Mακρόν κάνει από την πλευρά της λόγο η επίσης ολλανδόφωνη De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, προσθέτοντας ωστόσο και αυτή ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τον νέο γάλλο πρόεδρο προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος το πρόγραμμά του, καθώς τυχόν αποτυχία του να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα μπορούσε «να του δέσει τα χέρια». Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα σημειώνει ότι η νίκη του Mακρόν υπήρξε «καθαρή», ωστόσο θεωρεί ότι οι αμφιβολίες παραμένουν σε ό,τι αφορά την δυνατότητά του να επιλύσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

Η εκλογική νίκη του Mακρόν μονοπωλεί φυσικά το ενδιαφέρον και του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, ο οποίος σε πολυσέλιδα αφιερώματα, ολοσέλιδα πρωτοσέλιδα και στα κύρια άρθρα του σχολιάζει τη μεγάλη επιτυχία του 39χρονου πολιτικού. Μια επιτυχία που πριν από μερικούς μήνες φάνταζε αδιανόητη, όπως σημειώνεται, καθώς και το γεγονός ότι η Γαλλία, παρά τα όσα προβλήματα την ταλανίζουν, παρά την άνοδο του λαϊκισμού και τις παρατηρούμενες διαιρέσεις του πληθυσμού της, έστειλε στην Ευρώπη και τον κόσμο ένα σήμα πολύ θετικό και πολύ αισιόδοξο.

«Για τον Mακρόν όλα ξεκινούν τώρα» σημειώνει η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, υποστηρίζοντας ότι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο θα είναι οι βουλευτικές εκλογές, ενώ στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι αυτό που μένει πλέον είναι να κυβερνήσει και ότι δεν υπάρχει χρόνος για πανηγυρισμούς, αφού τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να κατευνάσει, να πείσει, να κατακτήσει και να συνενώσει. Αναφερόμενη στην ΕΕ η εφημεριδα σημειώνει ότι ο Mακρόν δεν πρόκειται να μακροημερεύσει αν οι ανισότητες στην Ευρώπη συνεχίσουν να διευρύνονται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Libre Belgique αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον νέο γάλλο πρόεδρο, με ολοσέλιδη φωτογραφία του, ενώ στο κύριο άρθρο της υπογραμμίζει ότι τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν και που θα πρέπει να κάνει. Επισημαίνει τις τεράστιες προκλήσεις που τον περιμένουν, μεταξύ των οποίων η συμφιλίωση των γάλλων πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι, και σημειώνει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του η απογοήτευση κινδυνεύει να είναι το ίδιο λαμπρή με τη νίκη του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ