30-10-2020

Σιωπηλές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα (εικόνες – videos)

Ντυμένοι στα λευκά, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές αρχίζουν να συγκεντρώνονται για να διαδηλώσουν «σιωπηλά» σε ολόκληρη την χώρα, εκφράζοντας την αυξανόμενη λαϊκή οργή μετά την έκρηξη της βίας που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 20 ανθρώπων σε τρεις εβδομάδες.

Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούν τις εισόδους προς το Καράκας, τόπο βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων των περασμένων ημερών κατά του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο.

Οι σημερινές διαδηλώσεις θα κατευθυνθούν προς τις επισκοπικές έδρες σε ολόκληρη την χώρα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κατηγορήσει την εκκλησία ότι παίζει ρόλο πολιτικού παράγοντα στο πλευρό της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από το τέλος του 2015, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις διαδηλώσεις μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Έπειτα από τις σημερινές διαδηλώσεις, «εθνικός αποκλεισμός» των δρόμων προγραμματίζεται για την Δευτέρα.

Κατά την άποψη του πολιτειολόγου, Λουίς Σαλαμάνκα, είναι δύσκολο αυτές οι διαδηλώσεις να επιταχύνουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Στόχος αυτής της εκστρατείας είναι περισσότερο οι προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2018.

«Η χώρα δεν έχει πλέον ούτε ένα υγιές οστό. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν» παρά την καταστολή, προβλέπει ο κοινωνιολόγος, Φρανσίσκο Κοέγιο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)