28-10-2020

Μάικ Πενς: Οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη συμφωνία με την Αυστραλία για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

  • Η συμφωνία προβλέπει μετεγκατάσταση 1250 αιτούντων άσυλο από την Αυστραλία που βρίσκονται σε καταυλισμούς στις ΗΠΑ
  • Τη συμφωνία υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τηρήσουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Αυστραλία για τους πρόσφυγες, αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την έχει χαρακτηρίσει ανόητη.

Ο Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκομ Τερνμπολ στο Σίδνει, επεσήμανε ότι η συμφωνία θα γίνει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας και ότι η τήρηση της συμφωνίας «δεν σημαίνει θαυμασμό για αυτή». Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα γίνει εκτεταμένη έρευνα για τους αιτούντες άσυλο που θα έρθουν από τους καταυλισμούς της Αυστραλίας.

Η συμφωνία την οποία υπέγραψε τον περασμένο χρόνο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προβλέπει την μετεγκατάσταση 1250 αιτούντων άσυλο από την Αυστραλία που βρίσκονται σε καταυλισμούς στις ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, η Αυστραλία θα δεχτεί να κάνει μετεγκαταστάσεις προσφύγων από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και τις Ονδούρες.

Η τήρησή της έχει μεγάλη σημασία για την Αυστραλία που δέχεται ισχυρές πολιτικές και νομικές πιέσεις να κλείσει τους καταυλισμούς, ιδιαίτερα αυτόν που βρίσκεται στο νησί Μάνους της Παπούα Νέα Γουινέα, όπου έχουν σημειωθεί σοβαρά περιστατικά βίας μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων.

Ο Μάικ Πενς είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ που επισκέπτεται την Αυστραλία, σε μία στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας, εν μέσω εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ