11-05-2021

Ντάισελμπλουμ για τα «ποτά και τις γυναίκες»: Θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον

  • Ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε στην επιστολή ευρωβουλευτών σχετικά με δηλώσεις του.
  • “Ποτέ δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν”, τόνισε μεταξύ άλλων

Μια… έμμεση συγγνώμη ζήτησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη δήλωσή του «οι χώρες του Νότου έφαγαν τα λεφτά σε ποτά και σε γυναίκες» που προκάλεσε σάλο. Ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον, γιατί ποτέ δεν είχα την πρόθεση να προσβάλω κανέναν» σε επιστολή ευρωβουλευτών σχετικά με δηλώσεις του.

«Τις μέρες που ακολούθησαν τη δημοσίευση της συνέντευξής μου (σ.σ. στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung»), τα λόγια μου συνδέθηκαν με την κατάσταση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης την περίοδο της κρίσης. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι έγινε αυτή η σύνδεση, καθώς αυτό δεν ήταν αυτό που είπα. Και σίγουρα δεν ήταν αυτό που ήθελα να πω. Η κρίση έχει επηρεάσει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρωζώνη με μεγάλο κοινωνικό κόστος και η αλληλεγγύη ήταν απόλυτα δικαιολογημένη», σημειώνει ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως «δυστυχώς, κάποιοι προσβλήθηκαν από τον τρόπο που εκφράστηκα. Η επιλογή των λέξεων είναι φυσικά προσωπική όπως είναι ο τρόπος που εκλαμβάνονται».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει επίσης πως στη συνέντευξη που παραχώρησε «υπογραμμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης και της αμοιβαιότητας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παραθέτοντας στα γερμανικά το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης. «Αυτό που εννοούσα ήταν πως το συμφωνημένο πλαίσιο είναι ζωτικής σημασίας για την αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη, τόσο με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Είναι βασικό όλοι να δείχνουν την αναγκαία δέσμευση και την ευθύνη», τονίζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ