26-02-2021

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία δεν θα πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για την απαγόρευση πυρηνικών όπλων

Η Βρετανία οι ΗΠΑ και η Γαλλία, είναι ανάμεσα σε πολλές χώρες που δεν θα πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκινούν στα Ηνωμένα Έθνη αργότερα σήμερα με στόχο να υπάρξει μια συμφωνία για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, όπως δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.

“Ως μητέρα και κόρη, δεν υπάρχει τίποτα το σημαντικότερο για την οικογένειά μου από έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα υπογράμμισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, στο περιθώριο των συνομιλιών που ξεκινούν σήμερα στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού για μια δεσμευτική συνθήκη που θα απαγορεύει τα πυρηνικά.

“Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα θα συμφωνούσε να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα;” συνέχισε η Χέιλι, έχοντας στο πλευρό της περίπου 20 πρεσβευτές άλλων χωρών που επίσης μποϊκοτάρουν τις διαπραγματεύσεις αυτές. Στην πρώτη γραμμή, η Βρετανία, η Γαλλία και η Νότια Κορέα. “Θα θέλαμε όλοι μας σήμερα να υπήρχε μια απαγόρευση των πυρηνικών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε εντίμως ότι κάτι τέτοιο θα προστάτευε τους κατοίκους” των χωρών, πρόσθεσε η Χέιλι, αναφέροντας ότι συνολικά “περίπου 40 χώρες” θα απόσχουν από τις συνομιλίες.

Αν και αναγνώρισε ότι όσοι προωθούν τη συνθήκη αυτή το κάνουν “καλή τη πίστη”, θα πρέπει “να αναρωτηθούμε αν καταλαβαίνουν πραγματικά τις απειλές που αντιμετωπίζουμε”, συνέχισε.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης επισημαίνουν ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν κάνει τίποτα τα τελευταία χρόνια για τον αφοπλισμό τους, όμως η Χέιλι είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει το οπλοστάσιό τους κατά 85% αφότου τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση, το 1970 και ότι “θα συνεχίσουν” να το μειώνουν.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι “πλήρως δεσμευμένη στο να φτάσουμε μακροπρόθεσμα σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά” αλλά “δεν πιστεύουμε πως αυτές οι διαπραγματεύσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματική πρόοδο όσον αφορά τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό“.

Όπως υποστήριξε, “ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε έναν παγκόσμιο αφοπλισμό είναι μέσω ενός σταδιακού αφοπλισμού, που θα τον διαπραγματευόμαστε βήμα-βήμα, στο πλαίσιο των ισχυουσών διεθνών συμφωνιών”.

Η Ρωσία και η Κίνα, πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, επίσης δεν θα μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ