07-05-2021

«Στροφή» Πολωνίας: Μετά τις απειλές, τελικά θα υπογράψει τη διακήρυξη της Ρώμης

  • Προτεραιότητα της Ευρώπης είναι η ενότητα, τόνισε η πρωθυπουργός της Πολωνίας
  • Αποδεκτή από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διακήρυξη

Η τελική διακήρυξη που θα υπογράψουν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο στη Ρώμη είναι “αποδεκτή” από όλους, τόνισε η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.

Η διακήρυξη που θα υιοθετηθεί στη σύνοδο της Ρώμης δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες μας, η Ευρώπη μπορεί να τα καταφέρει και καλύτερα. Όμως είναι ένα έγγραφο που, στην παρούσα πολιτική κατάσταση, είναι αποδεκτό από όλους και σε αυτό συνίσταται η αξία του, σχολίασε η πρωθυπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει από τη Βαρσοβία για την Ιταλία.

Προτεραιότητα της Ευρώπης είναι η ενότητα. Η ενότητα της Ευρώπης και ο αδιαίρετος χαρακτήρας της βρίσκονται στη διακήρυξη και αυτή είναι μια επιτυχία της ευρωπαϊκής διπλωματίας“, συνέχισε.

Το τελευταίο διάστημα η Σίντλο προειδοποιούσε ότι η Πολωνία μπορεί να μην υπέγραφε την τελική διακήρυξη αν γινόταν αναφορά σ’ αυτήν σε μια Ευρώπη “πολλών ταχυτήτων”.

Είχε διατυπώσει επίσης τέσσερις ευρωπαϊκές προτεραιότητες –αναπόδραστες κατά την κυβέρνησή της: την ενότητα της Ε.Ε., την άμυνα και τη στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινβουλίων και “τις αρχές της κοινής αγοράς που δεν πρέπει να διχάζουν αλλά να ενώνουν”.

Οι ηγέτες των 27 χωρών θα γιορτάσουν αύριο στη Ρώμη την 60ή επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης που οδήγησε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ