17-05-2021

Επίθεση με «τρομοκρατικό χαρακτήρα», οι κατηγορίες σε βάρος του ύποπτου στην Αμβέρσα

  • Κατηγορία για «απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό χαρακτήρα» σε βάρος του υπόπτου στην Αμβέρσα
  • Βρέθηκε σε κατάσταση μέθης

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν σε βάρος του συλληφθέντα στην Αμβέρσα κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τραυματισμού τρομοκρατικής φύσεως και για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Συγκεκριμένα, ο άνδρας που συνελήφθη την Πέμπτη στην Αμβέρσα, αφού έθεσε σε κίνδυνο πεζούς στο κέντρο της πόλης απειλώντας να τους παρασύρει με το αυτοκίνητό του, κατηγορείται για «απόπειρα ανθρωποκτονίας με τρομοκρατικό χαρακτήρα» ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

Σε βάρος του Μοχάμεντ Ρ., 39 ετών, ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας τρομοκρατικού χαρακτήρα, απόπειρα τραυματισμού και παραβίαση του νόμου περί οπλοφορίας.

Ο 39χρονος, που κατοικούσε στη Γαλλία και έχει υπηκοότητα Τυνησίας, προφυλακίστηκε.
Κανείς δεν τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό.

Πηγές της γαλλικής αστυνομίας ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ενδεχομένως ο Μοχάμεντ Ρ. να μην προσπαθούσε να βλάψει κάποιον αλλά ίσως να ήταν μεθυσμένος και να επιχείρησε να διαφύγει από έναν αστυνομικό έλεγχο.

Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, οι αστυνομικοί βρήκαν τον ύποπτο να κοιμάται μέσα στο αυτοκίνητό του, αφού τον καταδίωξαν σε όλη την πόλη. Ήταν όμως σε κατάσταση μέθης και αδυνατούσε να δώσει κατάθεση.

O βέλγικος Τύπος για τον πανικό που έσπειρε ο γαλλοτυνήσιος οδηγός

Η Le Soir στο κύριο άρθρο της, αντιπαραβάλλει την ψύχραιμη βρετανική αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αντίσταση στον τρομοκρατικό εκφοβισμό, με αυτήν του Δημάρχου της Αμβέρσας και επικεφαλής του N-VA (εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος), Μπαρτ Ντε Βίβερ ο οποίος, παρά τις επιφυλάξεις του Γενικού Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, θεώρησε καθήκον του να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρόληψη πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος και να αυξήσει τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη, καλλιεργώντας έτσι το αίσθημα φόβου των πολιτών.

Η De Morgen, τόσο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο όσο και στο κύριο άρθρο της, αναφέρεται στις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με το κίνητρα του δράστη και την ασάφεια που υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον ήθελε όντως να πραγματοποιήσει επίθεση ή βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών.

Ασκείται επίσης κριτική στον δήμαρχο της Αμβέρσας για την βιασύνη του να οργανώσει συνέντευξη τύπου και να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση προτού καν να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Τον ίδιο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσον ο δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή είχε άλλα κίνητρα, διατυπώνει, τέλος, και η De Standaard.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ