07-05-2021

Ερντογάν: Θα αποκαλώ τους Ευρωπαίους φασίστες, όσο εκείνοι με αποκαλούν δικτάτορα

  • Ανυποχώρητος στη δηλώσεις περί «ναζισμού»
  • Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος
  • Η Τουρκία θα μπορούσε να επαναξιολογήσει τις πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα

Ανυποχώρητος και καθόλου μετανιωμένος εμφανίζεται ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας με έμφαση ότι θα συνεχίσει να αποκαλεί τις ευρωπαϊκές χώρες «ναζί», όσο οι Ευρωπαίοι επιμένουν να τον αποκαλούν δικτάτορα.

«Έχετε την ελευθερία να αποκαλείτε τον Ερντογάν δικτάτορα, αλλά ο Ερντογάν δεν έχει την ελευθερία να σας αποκαλεί φασίστες ή ναζί. Μην προσβάλλεστε, αλλά θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τους ίδιους όρους για αυτούς, όσο αποκαλούν τον Ερντογάν δικτάτορα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Αναθεώρηση πολιτικών σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα

Η Τουρκία θα μπορούσε να επαναξιολογήσει τις πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου για το εκλογικό σύστημα, προειδοποίησε στη συνέχεια.

Θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε τις οικονομικές σχέσεις αλλά από εδώ και πέρα μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier τόνισε πως “ο Γερμανός πρόεδρος έκανε μία δήλωση που στόχευσε σε μένα, παρ’ ότι συνδεόμαστε με στενή φιλία. Εύχομαι να μην είχε κάνει ποτέ αυτή τη δήλωση“.

Οι καταγγελίες για την Ολλανδία

Ακόμη, μιλώντας για τη Γερμανία και την Ολλανδία, είπε ότι χρησιμοποίησε τη σύγκριση με τους ναζί στο πλαίσιο του ορισμού της λέξης, τονίζοντας πως δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο όταν δεν επιτρέπουν στον υπουργό του να πάει στο Ρότερνταμ.

Επισήμανε επίσης πως έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον όρο «ναζί», όταν αστυνομικοί σκύλοι δαγκώνουν Τούρκους πολίτες, όπως συνέβη κατά τις ταραχές στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, στα μέσα του μήνα. «Πού είναι το διεθνές δίκαιο; Και μετά ενοχλείστε που λέμε “ναζισμός”», είπε.

Δήλωσε επίσης ότι το πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι με ορισμένες χώρες, ενώ αναγνωρίζει την απόφαση της Βρετανίας για Brexit.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε αιχμηρά ότι η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεως με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ