15-05-2021

Η Ελβετία προειδοποιεί τον Τσαβούσογλου για τις παράνομες παρακολουθήσεις

  • Ο Μπούρκχαλτερ προσπαθεί να αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας του στην έντονη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών
  • Ο Μπούρκχαρτ ανησυχεί για τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις ατόμων που η Τουρκία συνδέει με τον Γκιουλέν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας δήλωσε στον τούρκο ομόλογό του ότι η χώρα του θα «ερευνήσει σθεναρά» κάθε παράνομη παρακολούθηση από την Άγκυρα, Τούρκων που ζουν στην Ελβετία η οποία τυχόν θα διεξαχθεί πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Σε συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός της Ελβετίας Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ τόνισε την ανησυχία της χώρας του ότι η Τουρκία ενδέχεται να χρησιμοποιεί το δίκτυο μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των τούρκων υπηκόων στην Ελβετία πριν το δημοψήφισμα, σύμφωνα με δήλωση του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η ελευθερία έκφρασης είναι μια παγκόσμια αξία που αναγνωρίζεται από την Ελβετία, η οποία ελπίζει πως αυτή η ελευθερία θα ισχύσει και για τούρκους υπηκόους, είτε ψηφίζουν στην Ελβετία είτε στη χώρα τους», είπε ο Μπούρκχαλτερ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, η Ελβετία «θα ερευνήσει σθεναρά παράνομες δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών».

Επί σειρά εβδομάδων, ο Μπούρκχαλτερ προσπαθεί να αποτρέψει την εκτενή εμπλοκή της ουδέτερης χώρας του σε μια έντονη διαμάχη μεταξύ της Άγκυρας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα της καμπάνιας τούρκων υπουργών που προσπαθούν να συσπειρώσουν υποστήριξη για τον Ερντογάν μεταξύ των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει τη Γερμανία και την Ολλανδία για ναζιστική συμπεριφορά επειδή αποφάσισαν να εμποδίσουν μερικές συγκεντρώσεις τούρκων υπουργών, δηλώσεις που και οι δύο χώρες έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει υποστεί πίεση από πόλεις όπως η Ζυρίχη να εμποδίσει τις επισκέψεις τούρκων κυβερνητικών, η Βέρνη έχει αρνηθεί, υποστηρίζονταας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος να εμποδιστεί η ελευθερία έκφρασης του λόγου.

Ο Τσαβούσογλου είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ελβετία για μια εκδήλωση στις αρχές του μήνα, αλλά αυτή ακυρώθηκε λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη, ο Μπούρκχαλτερ επεσήμανε στον Τσαβούσογλου ότι ήταν ενήμερος για τη δύσκολη κατάσταση της Τουρκίας μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου. Ωστόσο, ο Μπούρκχαρτ παραμένει ανήσυχος για τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις ατόμων που η κυβέρνηση συνδέει με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτοικο των ΗΠΑ, και τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου.

«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις διεθνείς υποχρεώσεις της των ανθρώπινων δικαιωμάτων», έγραφε στη δήλωση, προσθέτοντας ότι ο Μπούρκχαλτερ «τόνισε τη σημασία της ελευθερίας έκφρασης και την ελευθερία να μιλήσει κανείς δημόσια υπέρ της δημοκρατίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ