11-05-2021

Αναβλήθηκε η κατάργηση του Obamacare υπό τον φόβο «διαρροών»

Η ψηφοφορία που προβλεπόταν να διεξαχθεί σήμερα για την κατάργηση του λεγόμενου Obamacare και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα ασφάλισης και περίθαλψης αναβλήθηκε από τους διχασμένους ρεπουμπλικάνους, που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ικανό αριθμό ψήφων, παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ για να εξευρεθεί συμβιβασμός.

Η αναβολή της ψηφοφορίας χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αναλυτές βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο και τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, καθώς αυτή ήθελαν να είναι η πρώτη μεγάλη «επιτυχία» της θητείας του.

Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών και αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι «η ψηφοφορία θα γίνει αύριο (Παρασκευή) για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ψηφίσουμε στις τρεις το πρωί», εκφράζοντας τη «βεβαιότητά του» ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί.

Αλλά ο Κέβιν Μακάρθι, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε αντιθέτως ότι αυτό που θα αρχίσει αύριο θα είναι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, παραδεχόμενος ότι ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες ψήφοι σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Η αναβολή της διαδικασίας, λόγω των όλο και πιο ηχηρών φωνών διαφωνίας στους κόλπους των ρεπουμπλικάνων, καταγράφεται παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε όλο του το βάρος πίσω από αυτόν τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας.

Ο νόμος βάλλεται πανταχόθεν, με ρεπουμπλικάνους να διαμαρτύρονται διότι η ασφάλιση υγείας και η περίθαλψη δεν ιδιωτικοποιούνται πλήρως και δημοκρατικούς αλλά και αναλυτές να προειδοποιούν πως θα αφήσει εκατομμύρια Αμερικανούς –αν όχι πολλές δεκάδες εκατομμύρια– χωρίς ασφάλιση.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ