18-05-2021

Ο γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ στο altsantiri.gr: Θέλω να με ξέρουν μόνο ως αρχιτέκτονα

Μας εξομολογήθηκε ποιο τραγούδι συνήθιζε να ακούει με τον πατέρα του

Κείμενο: Χριστιάνα Βουκελάτου
Φωτογραφίες: Mateo Gomez Unda

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ, γιου του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών που έχει περάσει ποτέ από αυτό τον πλανήτη, βρέθηκε χθες το altsantiri.gr, στο περιθώριο της οποίας είχε μία μικρή συνομιλία μαζί του.

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ κουβαλάει ένα βαρύ «φορτίο» και μία θλιβερή κληρονομιά μέχρι και σήμερα. Το βιβλίο που έγραψε για τον πατέρα του είναι μία κατάθεση και μία εξιλέωση περισσότερο για τον ίδιο.

Εξάλλου, όπως ανέφερε:«Αποφάσισα να ευχαριστήσω τον πατέρα μου, γράφοντας αυτό το βιβλίο. Ήθελα να τον ευχαριστήσω που μου έδειξε πιο δρόμο να μην διαλέξω στη ζωή μου».

Οι ερωτήσεις για τον Χουάν Πάμπλο «έπεσαν βροχή» και ο ίδιος δεν δίστασε να απαντήσει σε όλες. Κάποιες φορές χαμογελαστός και κάποιες άλλες προβληματισμένος…

Η τεράστια περιουσία και η προδοσία της οικογένειάς του

Η τεράστια περιουσία του Πάμπλο Εσκομπάρ έχει πια χαθεί, καταχραστεί και διασκορπιστεί εντός και εκτός συνόρων της Κολομβίας. Ο γιος του προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει απογίνει αυτή η περιουσία, κατηγορώντας την οικογένειά του ότι έχει καταχραστεί ένα μεγάλο μέρος της.

Όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε μάλιστα, η γιαγιά του τον ξέγραψε από τη διαθήκη της. Η οικογένειά του εξαφανίστηκε με ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων, παρόλο που οι ίδιοι λάμβαναν τεράστια ποσά από τον πατέρα του. «Η οικογένειά μου με πρόδωσε και δεν καταλαβαίνω γιατί, το μόνο που είχαν ήταν δίψα για τα χρήματα», αποκάλυψε στο κοινό.

Η εξιλέωση με τους εχθρούς

«Ένιωθα σαν να έχω ένα μαχαίρι στο στομάχι», ήταν η ατάκα του όταν ρωτήθηκε για την εξιλέωση που αναζητάει συναντώντας τις οικογένειες των μεγαλύτερων εχθρών που δολοφόνησε ο πατέρας του.

«Έχω γίνει φίλους με δύο από τους γιους των θυμάτων του πατέρα μου», αποκάλυψε και συνέχισε λέγοντας ότι: «Κανείς δεν σε προετοιμάζει για αυτό. Εγώ τους προσέγγισα σεβόμενος το πένθος τους με σκοπό τη συμφιλίωση και όχι τη φιλία. Νομίζω με συγχώρεσαν».

Τα ναρκωτικά στη ζωή του Εσκομπάρ

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ είναι αδιαμφισβήτητα ένα παιδί που μεγάλωσε μέσα στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών, ο ίδιος όμως τα αποδοκιμάζει και προσπαθεί να περάσει και στο γιο του αυτή την νοοτροπία.

«Η πρώτη φορά που ο πατέρας μου, μου μίλησε για τα ναρκωτικά ήταν στην ηλικία των 8 χρονών. Με φώναξε και μου έβαλε μπροστά μου όλα τα ναρκωτικά που υπάρχουν. Στην συνέχεια μου μίλησε για το τι είναι το καθένα ξεχωριστά. Όπως μου έλεγε ο ίδιος «ένας γενναίος άνθρωπος είναι αυτός που δεν δοκιμάζει ναρκωτικά».

O πατέρας του εκείνη την ημέρα του είπε ότι έχει δοκιμάσει όλα τα ναρκωτικά που υπάρχουν, εκτός από την ηρωίνη. «Εάν είσαι και εσύ μία μέρα περίεργος να δοκιμάσεις να μου το πεις και θα το κάνουμε μαζί», του είχε πει τότε.

Και από εκείνη την ημέρα, για τον Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ αποποινικοποιήθηκαν όλα τα ναρκωτικά και κάπως έτσι έχασε την περιέργειά του για αυτά. Το μόνο που έχει δοκιμάσει, όπως είπε, είναι το χασίς στην ηλικία των 21.

Η διεφθαρμένη κολομβιανή κυβέρνηση του τότε

Η διαφθορά που μάστιζε την Κολομβία στην εποχή που τα καρτέλ του Εσκομπάρ είχαν την απόλυτη εξουσία είναι πάνω- κάτω γνωστή. Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ αναφέρθηκε στους διεφθαρμένους πολιτικούς του τότε. «Τα χρήματα που η κολομβιανή κυβέρνηση πήρε από εμάς, δεν τα χρησιμοποίησε ποτέ για την ανάπτυξη της χώρας. Δεν τα χρησιμοποίησαν για να βοηθήσουν τις ζωές των θυμάτων του πατέρα μου, αλλά τα καταχράστηκαν και τα ξόδεψαν όλα για τον εαυτό τους».

«Τα καρτέλ άλλωστε είναι σχεδόν ίδια με τους πολιτικούς», σημείωσε.

Οι εφιάλτες και η γκανγκστερική ζωή του πατέρα του

«Ο πατέρας μου μου εξομολογήθηκε τι ακριβώς έκανε στην ηλικία των εφτά, όταν είχε διατάξει τη δολοφονία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της Κολομβίας. Από εκείνη την ημέρα βλέπαμε μαζί ειδήσεις και μου εξηγούσε ποιον ακριβώς δολοφόνησε», ανέφερε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που έζησε τονίζοντας βέβαια ότι ο πατέρας του τον αγαπούσε πολύ και πάντα φρόντιζε να δείξει την αγάπη του.

Οι εφιάλτες όμως, τον στοιχειώνουν μέχρι και σήμερα. «Έχω πολλά όνειρα με τον πατέρα μου, αλλά στα περισσότερα μας κυνηγάει η αστυνομία».

Η εξομολόγηση του Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ στο altsantiri.gr

Ο Χουάν Πάμπλο Εσκομπάρ εξομολογήθηκε στο altsantiri.gr ποιο είναι το τραγούδι που συνήθιζε να ακούει όταν ήταν μικρός με τον πατέρα του. Ο πατέρας του το λάτρευε και το άκουγε συνέχεια.

Πρόκειται για ένα τραγούδι από τη «γειτόνισσα» Ουρουγουάη που μιλάει για την αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων.

«Είμαστε δύο μαριονέτες που αγαπιόμαστε.
Δύο μαριονέτες, διότι όλα είναι φαντασία
ο προορισμός είναι το χέρι που μας δίνει ζωή
και η αγάπη μας είναι απλά μια συνάρτηση
Υπάρχει μια άλλη μαριονέτα
κλαίει γιατί ήταν μόνη σε μια γωνία
Πάσχει στην καρδιά της, η οποία είναι από χαρτόνι
Μην κλαις, μην κλαις μαριονέτα
Χαρτόνι οι λύπες της ψυχής
Πληγώνουν την καρδιά»

Μας αποκάλυψε επίσης τι θα ήθελε να είναι εάν δεν ήταν ο γιος του διάσημου εμπόρου ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. «Όλοι με γνωρίζουν ως γιο του Πάμπλο Εσκομπάρ, εγώ όμως δεν είμαι αυτό, είμαι αρχιτέκτονας. Κανείς δεν με αναγνωρίζει για την αρχιτεκτονική μου. Αυτό που πραγματικά είμαι και είναι το σημαντικότερο από όλα, είναι πατέρας του γιου μου», κατέληξε πριν ο κόσμος τρέξει ασφυκτικά προς το μέρος του για πάρει μία υπογραφή πάνω στο βιβλίο του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ