17-04-2021

Κερν: Ξεχάσαμε ότι η Ευρώπη δεν αποτελείται από ισολογισμούς, αλλά από ανθρώπους

Τη δημιουργία ενός κοινωνικού πυλώνα στην Ευρώπη υποστηρίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής το Σαββατοκύριακο στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σε τοποθετήσεις του τις παραμονές της Συνόδου, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως μόνον μία κοινωνική Ευρώπη μπορεί να είναι μία αλληλέγγυα Ευρώπη, σημειώνοντας πως αυτή η υποστήριξη σε μία κοινωνική Ευρώπη θα προστεθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης, στην οποία θα υπογραμμίζονται σαφώς οι επιτυχίες της ΕΕ στην οικονομία και στον πολιτισμό, όπως επίσης οι κοινές αξίες, ενώ επιπλέον θα καταγράφεται ότι πρέπει να υπάρξει μία διαδικασία περαιτέρω εξέλιξης, που θα καθιστά δυνατή μία ταχύτερη προώθηση σε συγκεκριμένες πολιτικές.

Ο Κρίστιαν Κερν παραπέμπει και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου, όπως αναφέρει, θα συζητηθούν οι κοινωνικοί πυλώνες της ΕΕ, μία προσέγγιση που φέρει τη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, με την οποία συνδέονται τα φαινόμενα της ευημερίας και τα θεμέλια των αξιών, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα για ποια ισχυρή Ευρώπη γίνεται λόγος, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν πολλές συζητήσεις για απορρύθμιση, για ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα της εσωτερικής αγοράς.

«Ξεχάσαμε όμως ότι η Ευρώπη δεν αποτελείται από ισολογισμούς, αλλά από ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το αναπληρώσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν κοινωνικό πυλώνα στην Ευρώπη, με τον οποίο θα προχωρήσουμε όλοι μαζί προς τα επάνω, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας. Αυτό δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Αλλά τα βήματα πρέπει να γίνουν τώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στις τοποθετήσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος.

Αναφερόμενος στη σημερινή επικρατούσα κατάσταση, ο Κρίστιαν Κερν τονίζει πως υπάρχουν δύο μεγάλα βασικά ευρωπαϊκά προβλήματα: Το πρώτο είναι η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, με την οποία, όπως σημειώνει, καθιερώθηκε μεν το κοινό νόμισμα, αλλά δεν υπάρχει μία κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός πως «το αργότερο μετά την τελευταία διεύρυνση, θα έπρεπε να είχε γίνει η προσαρμογή των μηχανισμών αποφάσεων. Με την ελάττωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το ισχύον σύνταγμα οδηγεί πολύ συχνά σε στασιμότητα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ