17-04-2021

«Θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για την επίβλεψη λειτουργίας της ΑΕΠΙ»

H CISAC, ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, και η GESAC, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, τοποθετούνται για την κατάσταση συλλογικής διαχείρισης στην Ελλάδα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δυο οργανισμοί «ζητούν από τον εθνικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ΑΕΠΙ να εισάγει επείγουσες μεταρρυθμίσεις προς συμμόρφωση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές της CISAC και των επαγγελματικών της κανόνων (Professional Rules)», ενώ παράλληλα «δεσμεύονται να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την κοινότητα των δημιουργών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί θα λαμβάνουν τις αμοιβές τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και από το εξωτερικό».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους (μεταφρασμένη από τα αγγλικά) έχει ως εξής:

«Η CISAC, ο παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, και η GESAC, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δημιουργών, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του προβληματικού καθεστώτος είσπραξης δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Η CISAC και η GESAC ζητούν από τον εθνικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης ΑΕΠΙ να εισάγει επείγουσες μεταρρυθμίσεις προς συμμόρφωση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές της CISAC και των επαγγελματικών της κανόνων (Professional Rules). Το Διοικητικό Συμβούλιο της CISAC αξιολογεί επίσης νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των ευρημάτων του πρόσφατου κρατικού οικονομικού ελέγχου (πορίσματος) της ΑΕΠΙ. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις, όπως η αποβολή (της ΑΕΠΙ) από μέλος της CISAC και της GESAC.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση θα διορίσει έναν ειδικό κρατικό επίτροπο για να επιβλέψει τις λειτουργίες της εταιρείας και να αντιμετωπίσει τις τωρινές της ελλείψεις. Η CISAC και η GESAC δεσμεύονται να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και την κοινότητα των δημιουργών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί θα λαμβάνουν τις αμοιβές τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και από το εξωτερικό.

Οι απόψεις των ΔΣ της CISAC και της GESAC αναπτύχθηκαν σε μία επιστολή που εστάλη στη διοίκηση της ΑΕΠΙ, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες γι’ αυτήν την κατάσταση, μεταξύ της κοινότητας των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών σε όλον τον κόσμο.

Η CISAC και η GESAC διερευνούν διάφορους τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι δημιουργοί στην Ελλάδα θα καταλήξουν με ένα διαφανή οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, τον οποίο θα ελέγχουν με κατάλληλη εποπτεία, και στον οποίο τα δικαιώματα που εισπράττονται θα καταλήγουν στους δημιουργούς που τα δικαιούνται».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ