18-05-2021

«Δράσεις με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ για μείωση «διαρροής εγκεφάλων» στην Ευρώπη»

Στη  «διαρροή εγκεφάλων» (brain drain) που εντείνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες σε βάρος των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Αρμόδιος Επίτροπος για θέματα του Ευρώ και του Κοινωνικού Διαλόγου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο έλληνας Ευρωβουλευτής επικαλέστηκε τις ανισότητες που καταγράφουν τα αποτελέσματα της ERC Statistics 2007- 2016, με βάση τα οποία το 79,1% των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων απευθύνεται σε ερευνητικά εργαστήρια της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, 12,3% σε εργαστήρια της Νότιας Ευρώπης, ενώ μόνο το 1,5% στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Ντομπρόβσκις σχολίασε ότι «Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και οι δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτού μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις και να αυξήσουν τη συμμετοχή κρατών μελών με ασθενέστερες επιδόσεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία», καθώς και ότι «με το πιλοτικό έργο «Κλίμακα αριστείας» θα μπορούν να ανταγωνίζονται με μεγαλύτερη επιτυχία για να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος».

Η Κομισιόν, δια του αρμόδιου Επιτρόπου, σημειώνει επίσης ότι ο στόχος των προαναφερθέντων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων είναι να μειωθούν οι ανισορροπίες και η «διαρροή εγκεφάλων» στην Ευρώπη.

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο Παπαδημούλης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της να αξιολογήσει την αξιοποίηση των ενδογενών πόρων των περιφερειών και τα μέτρα που σχεδιάζει ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στη χρηματοδότηση του ερευνητικού τομέα και η οικονομική συγκέντρωση στους «λίγους και ισχυρούς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ