15-05-2021

Συρία: Στους 83 οι νεκροί από την επίθεση του ΙΚ στην πόλη Αλ Μπαμπ

Ο απολογισμός μιας επίθεσης βομβιστή-καμικάζι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κοντά στο ως πρότινος προπύργιό της, την πόλη αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, αυξήθηκε σε 83 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απολογισμός ανέρχεται τώρα σε 83 νεκρούς, περιλαμβανομένων 45 αμάχων», ανέφερε η ΜΚΟ.

Το ΙΚ, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, εκδιώχθηκε την Πέμπτη από την αλ Μπαμπ, την τελευταία μεγάλη πόλη που κατείχε στην επαρχία του Χαλεπιού, έπειτα από μια επίθεση που εξαπέλυσαν τη 10η Δεκεμβρίου ο τουρκικός στρατός και σύροι αντάρτες με τους οποίους έχει συμμαχήσει.

Την επομένη, ένας καμικάζι της οργάνωσης πυροδότησε ένα αυτοκίνητο που μετέφερε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών με στόχο δύο αρχηγεία των ανταρτών στην κοινότητα Σουσιάν, 8 χλμ. από την αλ Μπαμπ. Στην περιοχή βρίσκονταν πολλοί άμαχοι όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Την ίδια ημέρα, δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην ίδια την αλ Μπαμπ, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Η συριακή αυτή πόλη, 25 χλμ. νότια των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, βρίσκεται σε «χαοτική κατάσταση» και είναι γεμάτη νάρκες και παγίδες με εκρηκτικά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάνοντας λόγο περί μιας «εκκαθαριστικής επιχείρησης» η οποία «βρίσκεται σε εξέλιξη» και διεξάγεται με «μεγάλη σχολαστικότητα».

Η κατάκτηση της αλ Μπαμπ θεωρείται σημαντική επιτυχία στην Άγκυρα, όπου η κυβέρνηση διέταξε στα τέλη Αυγούστου να αρχίσει μια επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από περιοχές κοντά στα συροτουρκικά σύνορα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ