12-05-2021

Γερμανία – εκλογές: Ισόπαλοι Μέρκελ και Σούλτς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Η συντηρητική παράταξη υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Emnid η οποία δημοσιεύεται σήμερα, επτά μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

Κατά τη δημοσκόπηση αυτή που δημοσιεύει η εφημερίδα Bild am Sonntag, το SPD, τα ποσοστά του οποίου αυξήθηκαν αλματωδώς αφότου ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο υποψήφιός του για την καγκελαρία, έχασε μία εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας της περασμένης εβδομάδας και συγκεντρώνει το 32%.

Ο συνασπισμός των συντηρητικών της Μέρκελ (CDU/CSU) συγκεντρώνει επίσης 32%, ποσοστό αμετάβλητο σε σχέση με αυτό που καταγραφόταν μία εβδομάδα νωρίτερα.
Κατά την ίδια έρευνα, μόλις το 36% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Σουλτς θα διαδεχθεί τη Μέρκελ στην καγκελαρία μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ενώ το 50% πιστεύει το αντίθετο.

Το SPD, ο ήσσων εταίρος στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Μέρκελ, παρέμενε πίσω από τους συντηρητικούς επί μια δεκαετία και πλέον στις δημοσκοπήσεις, αλλά αρκετές πρόσφατες έρευνες το φέρουν να προηγείται.

Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα το αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκεται στην τρίτη θέση με το 9%, ενώ το κόμμα Η Αριστερά στο 8%. Οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν από ένα 7%.

Η έρευνα της Emnid διεξήχθη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.880 προσώπων από τη 16η ως την 22η Φεβρουαρίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ