14-05-2021

Με πολιτικά μηνύματα ξεκίνησε το καρναβάλι του Ρίο ντε Τζανέιρο (εικόνες)

Παρά την ύφεση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των αστυνομικών, που ενέτειναν τις ανησυχίες για την ασφάλεια τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες κατέκλυσαν το Ρίο ντε Τζανέιρο την Παρασκευή, εν όψει της έναρξης των εκδηλώσεων για το διάσημο καρναβάλι.

Το περίφημο φεστιβάλ αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες και να φέρει στην τοπική οικονομία έσοδα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πάντως, το καρναβάλι λαμβάνει φέτος χώρα σε μια χρονική περίοδο όπου η Βραζιλία επιχειρεί να ανακάμψει από την ύφεση που πλήττει την οικονομία της εδώ και δύο χρόνια, με φόντο την πολιτική αστάθεια η οποία οδήγησε πέρυσι στην αποπομπή της προέδρου.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις της αστυνομίας στο Ρίο και στην πολιτεία Εσπιρίτο Σάντο, νωρίτερα αυτόν το μήνα πυροδότησαν τους φόβους για αύξηση της εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού.

Η απεργία στο Εσπιρίτο Σάντο, που έληξε την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε σε μια αύξηση των φόνων, των ληστειών και των επιθέσεων.

Ωστόσο η κατάσταση έδειξε να εξομαλύνεται στο Ρίο και τα πάρτι στους δρόμους της πρωτεύουσας εν όψει του καρναβαλιού διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς σοβαρά προβλήματα, αν και -με το αλκοόλ να ρέει άφθονο- ορισμένα γραφεία και καταστήματα, υπό το φόβο λεηλασιών, ασφάλισαν τα παράθυρα και τις πόρτες.

H έναρξη του Καρναβαλιού είχε και πολλά πολιτικά μηνύματα, με τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται μέσω των κουστουμιών τους για την παρούσα πολιτική κατάσταση και τη διαφθορά των πολιτικών τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος καρναβάλια λόγω οικονομικής ύφεσης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ