17-05-2021

«Δεν χρειαζόμαστε την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ», διαμηνύει ο Μεξικανός ΥΠΕΣ

Το Μεξικό δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, διεμήνυσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη σύνταξη μιας αναφοράς για τη βοήθεια που έχει παράσχει η χώρα του στη γείτονά της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής βοήθειας στο Μεξικό δινόταν στα πλαίσια του προγράμματος “Πλαν Μερίδα”. Με βάση αυτό δόθηκαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που αφορούσε την ενίσχυση της ασφάλειας. Ο Τραμπ ζήτησε την αναθεώρηση της βοήθειας αυτής στο διάταγμα που υπέγραψε στις 25 Ιανουαρίου και αφορούσε την κατασκευή ενός τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Μεξικού μία ημέρα μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στη χώρα οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρεξ Τίλερσον και Τζον Κέλι, ο Οσόριο Τσονγκ είπε ότι το Μεξικό είναι σήμερα πιο ισχυρό από την εποχή που είχαν υπογραφεί τέτοιες συμφωνίες παροχής βοήθειας.

Την ίδια ώρα οι μεξικανικές αρχές προειδοποίησαν τις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να δεχτούν να παραλάβουν μη Μεξικανούς παράτυπους μετανάστες που θα απελαθούν από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ.

“Ήμασταν πολύ, πολύ σαφείς. Δεν πρόκειται να τους δεχτούμε. Δεν μπορούν να τους αφήσουν εκεί, στα σύνορα, διότι θα τους στείλουμε πίσω, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνουν δεκτοί στο Μεξικό”, είπε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Formula, μία ημέρα μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέλι και Ρεξ Τίλερσον.

Την Τρίτη, οι αμερικανικές αρχές έδωσαν οδηγίες για την απέλαση παράτυπων μεταναστών στις χώρες από τις οποίες μπήκαν στις ΗΠΑ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητα των προσώπων αυτών. Σημείωσαν μάλιστα ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις αν οι χώρες αυτές –ουσιαστικά, το Μεξικό και ο Καναδάς– αρνηθούν να συνεργαστούν.
“Τους το είπαμε καθαρά ότι ούτε η νομοθεσία μας, ούτε οι διαδικασίες μας (…) επιτρέπουν κάτι τέτοιο” τόνισε ο Οσόριο Τσονγκ. Επιπλέον “μας ζήτησαν να μείνουν εδώ (οι μετανάστες) μέχρι να εξεταστούν τα αιτήματά τους εκεί (στις ΗΠΑ). (…) Δεν θα μετατραπούμε σε προθάλαμο για εκείνους που θέλουν να μπουν στις ΗΠΑ”, υπογράμμισε.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει κάποιο προηγούμενο, όπως είναι οι 3.500 Αϊτινοί και Αφρικανοί που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στο βόρειο Μεξικό, στην Τιχουάνα και το Μεχικάλι. Οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν παράνομα στο Μεξικό με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να περάσουν νόμιμα στις ΗΠΑ. “Βρίσκονται εκεί κατόπιν μιας συμφωνίας (με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα) που διασφάλιζε ότι θα μπορούσαν να περάσουν στις ΗΠΑ, η οποία δεν ισχύει πλέον. Εξετάζουμε πώς θα τους γυρίσουμε στις χώρες τους”, είπε ο Οσόριο Τσονγκ.

Οι Κέλι και Τίλερσον επισκέφθηκαν το Μεξικό με σκοπό να περιοριστεί η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και τις εμπορικές σχέσεις. Την Πέμπτη ο Τραμπ δήλωσε ότι “πολύ κακοί τύποι” μεταξύ των οποίων και “αρχηγοί καρτέλ” απελαύνονται από τις ΗΠΑ με πρωτοφανή ρυθμό, χωρίς όμως να δώσει κάποια συγκεκριμένη πληροφορία που θα επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς αυτούς. Οι μεξικανικές αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει καμία απέλαση “αρχηγού καρτέλ” ή απλού εμπόρου ναρκωτικών από τις ΗΠΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ