23-04-2021

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος τα περί ανάπτυξης της Εθνοφρουράς κατά παράτυπων μεταναστών

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να κινητοποιήσει τουλάχιστον 100.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιούν επιχειρήσεις – σκούπα για τη σύλληψη των παράτυπων μεταναστών, μετέδωσε σήμερα Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, αναρτώντας σχετικό tweet, στο οποίο επικαλείτο το προσχέδιο ενός υπομνήματος που περιήλθε στην κατοχή του.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθεί η Εθνοφρουρά σε επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον παράτυπων μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το θέμα δεν συζητήθηκε από αξιωματούχους της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε βαθμίδα.

Ο Σπάισερ κατήγγειλε σφόδρα το ρεπορτάζ του AP.

«Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια προκειμένου να… χρησιμοποιηθεί η Εθνοφρουρά για επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον παράτυπων μεταναστών».

«Είναι 100% αναληθές», πρόσθεσε.

Ο Ντέιβιντ Λάπαν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επισήμανε από την πλευρά του ότι το υπουργείο «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κινητοποίησης της Εθνοφρουράς για την ενίσχυση των μεταναστευτικών αρχών επιβολής του νόμου».

Το AP μετέδωσε ότι το προσχέδιο του υπομνήματος, με ημερομηνία 25η Ιανουαρίου, κυκλοφορούσε μεταξύ του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας για περίπου 2 εβδομάδες και απευθυνόταν στους επικεφαλής εκείνη την εποχή της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων και της υπηρεσίας Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων.

Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο έκτασης 11 σελίδων έγγραφο προτείνεται η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό, δηλαδή την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας, και επίσης σε άλλες επτά πολιτείες, που γειτνιάζουν με αυτές, το Όρεγκον, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, την Οκλαχόμα, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα.

Το AP τονίζει ότι το υπόμνημα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως καθοδηγητικό υλικό για την εφαρμογή του διατάγματος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων που ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την 25η Ιανουαρίου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι το υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press ήταν μια «πρώιμη εκδοχή» ενός εγγράφου που προετοίμαζε το προσωπικό για λογαριασμό του υπουργού Τζον Κέλι.

Η συζήτηση δε για την Εθνοφρουρά απορρίφθηκε πριν καν το υπόμνημα φθάσει στο γραφείο του Κέλι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ