14-04-2021

Η Γερμανία προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην απειλούν τη συνοχή της Ε.Ε.

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην αντιμετωπίζουν ισότιμα τη Ρωσία και τους δυτικούς συμμάχους τους, αναφερόμενη σε δηλώσεις που έχει κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

“Δεν γίνεται να υπάρχει ίση απόσταση μεταξύ της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλεις έναν σύμμαχο και σε εκείνους που αμφισβητούν τις αξίες μας, τα σύνορά μας και το διεθνές δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσεγγίζουμε μαζί το κοινό συμφέρον μας, το οποίο είναι η επιστροφή στη συνύπαρξη με τη Ρωσία, και να μην ενεργούμε μονομερώς, παραγκωνίζοντας τους εταίρους μας” είπε η Γερμανίδα υπουργός σε ομιλία της στη διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο.

Η ντερ Λάιεν ζήτησε επίσης να μην γίνονται δηλώσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την άποψη ότι η ενότητα της Ευρώπης είναι προς το συμφέρον της Ουάσινγκτον. “Οι Αμερικανοί φίλοι μας ξέρουν ότι το ύφος τους απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ έχει άμεση επίπτωση στη συνοχή της Ευρώπης. Μια σταθερή ΕΕ είναι προς το συμφέρον (των ΗΠΑ), όπως επίσης και το ενωμένο ΝΑΤΟ”, συνέχισε.

Αναφερόμενη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η υπουργός κάλεσε τη Δύση και ιδίως τις ΗΠΑ να μην μετατρέψουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε πόλεμο κατά του Ισλάμ, μια δήλωση που προφανώς παρέπεμπε, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει με σαφήνεια, στο αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Τραμπ.

“Πρέπει να προσέξουμε να μην το μετατρέψουμε αυτό (την καταπολέμηση της τρομοκρατίας) σε (κοινό) μέτωπο κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων. Σε διαφορετική περίπτωση, διατρέχουμε τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε νέα χάσματα που τρέφουν τη βία και την τρομοκρατία”, προειδοποίησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ