21-01-2021

Η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει τη σημαντική νομισματική στήριξη

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει σταθερή γραμμή για να καθησυχάσει τις αγορές και να παραβλέψει την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας είναι προσωρινή και δεν αύξησε τις τιμές των άλλων αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς χρειάζεται ακόμη σημαντική στήριξη από την ΕΚΤ για την αύξηση του χαμηλού δομικού πληθωρισμού, συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Αν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Υβ Μερς, κάλεσε πρόσφατα την τράπεζα να αποσύρει την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων από τη μελλοντική κατεύθυνση που δίνει, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ευρέως να διατηρήσουν ως έχει την κατεύθυνση αυτή, σημειώνεται στο έγγραφο των πρακτικών, που δεν έδειξε σημάδια σοβαρών διαφωνιών.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνει καλά να έχει υπομονή και να διατηρήσει σταθερή γραμμή για να προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις στον πληθωρισμό δεν έχουν μετατραπεί έως τώρα σε έμμεσες ή δευτερογενείς συνέπειες για τον ευρύτερο πληθωρισμό», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ